Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Βουτιά 1,24% της Apple στο ντεμπούτο του νέου iPhone

  • ( UPD -12/09/2018 23:32 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με απώλειες 1,24% υποδέχθηκε η μετοχή της Apple το λανσάρισμα των νέων της προϊόντων, και συγκεκριμένα των νέων iPhone και Apple Watch.

Κατά συνέπεια ο Nasdaq υποχώρησε (-0,23%) κάτω από το βάρος του τεχνολογικού γίγαντα - μιλάμε άλλωστε για την πρώτη αμερικανική εισηγμένη που πέρασε το φράγμα του ενός τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η μετοχή της Apple βουτάει στη πιο σημαντική ημέρα του χρόνου για την εταιρεία. Φαίνεται πως είτε η Wall Street δεν ικανοποιήθηκε από τα νέα προϊόντα, είτε οι επενδυτές εφαρμόζουν το γνωστό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» και απλώς κατοχυρώνουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία ρίχνει τα social media

Πάντως, για να μην είμαστε άδικοι με την Apple, ο Nasdaq αντιμετώπισε έτσι κι αλλιώς πιέσεις σήμερα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των social media (Facebook -2,4%, Google -1,5%, Twitter -3,7%), με τους κραδασμούς να μεταφέρονται σε ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.

Αιτία υπήρξε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά» που ψηφίστηκε σήμερα, και η οποία ενδέχεται να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που λειτουργούν οι διαδικτυακοί κολοσσοί.

Τις απώλειες του Nasdaq περιόρισαν τα κέρδη 4% των Netflx και Tesla, με την τελευταία να ανακάμπτει από το πρόσφατο ξεπούλημα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία διανύει μια κρίση μετά και τις αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών αλλά και τον... μπάφο του Elon Musk.

Ο τυφώνας ανεβάζει πετρέλαιο και Dow Jones

Ήπια κέρδη, στον αντίποδα, κατέγραψαν Dow Jones (+0,11%) και S&P 500 (+0,04%) με ώθηση από τις ενεργειακές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει το ράλι πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ένα ράλι που του... χάρισε ο τυφώνας Florence που πρόκειται να χτυπήσει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και τα αποθέματα αργού, ενώ οι κυρώσεις στο Ιράν πλήττουν παράλληλα εξαγωγές/προσφορά.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και το εμπόριο, ενώ τέλος, το ενδαφέρον σήμερα στράφηκε και στην έκθεση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας (Beige Book) η οποία έστειλε μικτά μηνύματα. Η Τράπεζα έκανε λόγο για μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και απειλές λόγω των εμπορικών ανατάραξεων.

Το δολάριο στον απόηχο της Beige Book υποχωρεί έναντι των ανταγωνιστών του, με το δείκτη DXY κάτω από τις 95 μονάδες. Η ισοτιμία με ευρώ στο 1,629 EUR/USD.

Τιμές

Στα ταμπλό, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,11% ή 28 μονάδων στις 25.998, ο S&P κατέγραψε οριακά κέρδη 0,04% στις 2.888 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 7.954 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,6% στα 70,37 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.210 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,96%.

technansdadassss.PNG

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required