Γενικός Δείκτης:655.10.16%
EUR/USD: 1.1299

ΧΑ: Οριακή πτώση σε μια αγορά που έχει χάσει 41% από τον Μάιο

  • ( UPD -11/10/2018 17:36 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Δημήτρη Παφίλα

Με οριακές απώλειες κινείται σήμερα η Αθήνα, ύστερα από τις πρωινές ισχυρές ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με φόντο την αναταραχή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Η ελληνική αγορά η οποία έχει χάσει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 41% από τις αρχές Μαΐου, βρίσκεται ήδη χαμηλά και η διεθνής διόρθωση την βρίσκει σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Εξ αυτού του λόγου εμφανίζεται και μια «ψύχραιμη» εικόνα παρά τα ξεπουλήματα μετοχών της τελευταίας περιόδου.

Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι θα εξαναγκαστεί να βγει σε αγορές οι οποίες θα τιμολογήσουν με νέα δεδομένα τον κίνδυνο μιας υπερχρεωμένης οικονομίας. Βεβαίως και υπάρχει το κεφαλαιακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ, αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό σε μια οικονομία η οποία δεν αναπτύσσεται με ρυθμούς 4%, αλλά με το μισό ρυθμό και αφού έχει φορολογηθεί υπέρμετρα ο μισός πληθυσμός.

Παρεπόμενο της αδυναμίας να βγούμε στις αγορές είναι η δυσκολία να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες για τις οποίες οι αμφιβολίες που δημοσιοποιούνται είναι ως ένα βαθμό υπερβολικές. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν μια διαβεβαίωση ότι, η τράπεζα δεν επείγεται μέχρι τα τέλη του χρόνου να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία ή η κρίση στην Ιταλία έχουν επίδραση στην Ελλάδα, αλλά δεν θα υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό εφόσον η οικονομία είχε χρηματοδότηση.

Στις 624 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας πτώση 0,3%. Σε θετικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (+1,9%) στα 1,12 ευρώ. Απώλειες κοντά στο 1% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και -1,2% για την Αlpha Bank. 

Κέρδη 1,3% στην Eurobank στα 0,50 ευρώ. 

Με πτώση 0,89% ο ΟΠΑΠ στα 8,39 ευρώ. Απώλειες 0,62% για τον ΟΤΕ στα 9,685 ευρώ. Βουτιά 3,32% η Βιοχάλκο στα 2,475 ευρώ. Με πτώση 2,65% η Γεκ- Τέρνα στα 4,77 ευρώ. Πτώση 1,72% ο Μυτιληναίος στα 7,98 ευρώ. Πτώση 1,19% η Coca- cola στα 25,84 ευρώ. Πάνω από 1% η πτώση στην Μπέλα στα 11, 60 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών στα 7,2 εκατ. ευρώ.

Διεθνείς αναταράξεις

Αναταραχή επικρατεί στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τη σκυτάλη της πτώσης να παίρνουν από τις ΗΠΑ σήμερα Ασία, Αυστραλία, αλλά και Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 άνοιξε με πτώση 1,7% στις 360,61 μονάδες, ακολουθώντας τις απώλειες σε ΗΠΑ και Ασία. Αιτία οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων. Ο δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό 20 μηνών.

Στο «κόκκινο» έχουν βυθιστεί όλοι οι μεγάλοι δείκτες. Πτώση 1,45% σημειώνει ο βρετανικός FTSE100, στο -1,20% ο γερμανικός DAX, πτώση 1,48% στον γαλλικό CAC40, ενώ στην περιφέρεια, η πτώση για τον FTSE MIB στο Μιλάνο φθάνει το 1,49% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 χάνει 1,77%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας με πτώση 3,2%μετά το sell off που σημείωσε ο κλάδος στη Wall Street.

Νωρίτερα, Τόκιο, Σανγκάη, Σενζέν, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ υποχώρησαν περί το 4%, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας πλησίασε το 3%.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required