Γενικός Δείκτης:630.171.76%
EUR/USD: 1.1369

1000 μονάδες μέσα σε δυο μέρες χάνει ο Dow Jones

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Όταν έχουμε να κάνουμε με ράλι ή ξεπούλημα στις αγορές, συνήθως υπάρχει και δεύτερος γύρος.

Μετά το χθεσινό sell-off λοιπόν, η Wall Street διευρύνει τις απώλειες, οι οποίες ωστόσο είναι ηπιότερες (της τάξεως του 1%), σε σύγκριση με το χθεσινό -4%.

Το ανησυχητικό όμως είναι πως η αγορά αρχικά έδειξε κάποια προσπάθεια ανόδου στον Nasdaq, ο οποίος ήταν και αυτός που βούτηξε περισσότερο χθες, όμως μέσα σε λίγα λεπτά η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, με το δείκτη τώρα να γυρίζει πτωτικός κατά 0,70%.

Ενδεικτικό του πανικού των επενδυτών είναι και το σημερινό ράλι του χρυσού, ο οποίος κερδίζει σχεδόν 2,40% στα 1.222 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές για ασφαλή καταφύγια.

Αποκλιμάκωση καταγράφεται πάντως και στο 10ετές ομόλογο στο 3,17%, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν πιο αδύναμο πληθωρισμό, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε πιο χαλαρή τελικά νομισματική πολιτική της Fed από ότι αναμενόταν, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαλαρότερα επιτόκια.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,73% στις 25.412 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1% στις 2.755 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,07% χαμηλότερα, στις 7.417 μονάδες.

Επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Αυγούστου.

Στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI σημείωσε αύξηση 2,2%.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI και του δομικού CPI κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο.

Η χθεσινή βουτιά στη Wall Street προκάλεσε και την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική σε βάρος της Fed, αποκαλώντας την «τρελή» για την επιμονή της στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο ίδιος σχολίασε και το sell off που σημειώθηκε στη Wall Street, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία διόρθωση την οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό».

Ο Trump επανήλθε σήμερα με νέα επικριτικά σχόλια για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά επιθετική» στις πολιτικές της και ότι «κάνει ένα μεγάλο λάθος» με τα επιτόκια.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required