Γενικός Δείκτης:715.440.14%
EUR/USD: 1.1357

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με άνοδο ξεκινά την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις εξαιτίας της εξαφάνισης του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για την προσφορά «μαύρου χρυσού». Παράλληλα, ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε η είδηση ότι τον Σεπτέμβριο η Νότια Κορέα δεν εισήγαγε πετρέλαιο από το Ιράν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, λίγες εβδομάδες πριν από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, το μπρεντ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,19% ή κατά 96 σεντς, στα 81,39 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας σε τροχιά ώστε να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,86% ή κατά 61 σεντες, στα 71,95 δολ./ βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη της Παρασκευής, μετά τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η κίνηση της Νότιας Κορέας να σταματήσει την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου δίνει στην αγορά αυτοπεποίθηση για τις τιμές», σχολιάζει ο επικεφαλής της Shengda Futures, Chen Kai.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γεωπολιτικές και εμπορικές ανησυχίες, καθώς και οι ασθενέσθερες προοπτικές για την οικονομία ενδέχεται να «ανοίξουν το δρόμο» για μία ακόμα εβδομάδα ασταθούς εμπορίου, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ανάκαμψη των τιμών ως «εύθραυστη».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η αγορά διαθέτει επαρκείς προμήθειες για την τρέχουσα χρονική περίοδο, ενώ παράλληλα αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις το για την ζήτηση κατά τους επόμενους μήνες.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του ΓΓ του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα ότι ο οργανισμός «βλέπει» ότι η αγορά πετρελαίου είναι καλά εφοδιασμένη και ότι διατηρεί επιφυλακτικότητα για τον κορεσμό της αγοράς την επόμενη χρονιά.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required