Γενικός Δείκτης:715.520.15%
EUR/USD: 1.1357

«Σφυροκόπημα» στις αγορές - Βούτηξε 2,20% ο DAX

  • ( UPD -23/10/2018 23:14 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ισχυρό sell-off καταγράφηκε την Τρίτη σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά μετοχές και να σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα, χρυσός αλλά και δολάριο.

Το «σινιάλο» δόθηκε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο S&P 500 υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να παίρνουν το πρωί τη σκυτάλη καταγράφοντας βουτιά άνω του 3%.

Η Ευρώπη σημείωσε τις βαρύτερες απώλειες με αρνητικό πρωταγωνιστή τον DAX (λόγω βιομηχανιών) ο οποίος έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 2,50%, ενώ πτώση της τάξεως του 1-1,75% σημειώθηκε σε Λονδίνο, Παρίσι, Λισαβόνα, Μαδρίτη και Μιλάνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλά 22μηνών, ενώ βουτιά που έφτασε το 4% κατέγραψαν οι τεχνολογίες. Άνω του 1% ήταν η πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο που έχασε τις 620 μονάδες, εν μέσω χαμηλού τζίρου.

Στη Wall Street, το μεγαλύτερο «βαρίδι» αποτέλεσαν οι βιομηχανίες Caterpillar και 3Μ που έφτασαν να υποχωρούν έως και 8%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο δεικτών, με τον Nasdaq να βουτάει έως και 2,50%, προτού μετριάσει τις απώλειες.

Ο S&P 500 βρέθηκε σε χαμηλό 6μήνου, χάνοντας κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στήριξης. Ωστόσο στο φινάλε οι αμερικανικοί δείκτες περιόρισαν την πτώση στα επίπεδα του -0,50% (από 2,50% που έχαναν ενδοσυνεδριακά), καθώς εμφανίστηκαν πολλοί επενδυτές που βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν στα χαμηλά.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό τριών μηνών βούτηξε το πετρέλαιο κατά 5,2%, στα 66,50 δολάρια/βαρέλι, επιβαρύνοντας το αρνητικό κλίμα, καθώς η Σ.Αραβία διαμήνυσε πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα «παραγάγουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν».

Τι πυροδότησε το sell-off - Θα συνεχιστεί η διόρθωση;

Τα απογοητευτικά εταιρικά μάκρο και ειδικότερα οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις βιομηχανίες (όπως Caterpillar και 3M), σε συνδυασμό με τους επενδυτικούς φόβους λόγω εμπορικού πολέμου, ιταλικής κρίσης αλλά και εν μέσω του διπλωματικού αποκλεισμού της Σ. Αραβίας (και όχι μόνο, καθώς οι Γερμανοί βάζουν εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων έως ότου διελευκανθεί η δολοφονία Κασόγκι), δημιούργησαν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που έδωσε στους επενδυτές την αφορμή που χρειάζονταν προκειμένου να προβούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Και λέμε αφορμή, διότι όπως έχουμε αναφέρει τον τελευταίο καιρό στο newmoney.gr, η πραγματική αιτία είναι πως οι αγορές βρίσκονταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με πολλές μετοχές ειδικά του «Αμερικάνου» να είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες (κυρίως τεχνολογίες-Nasdaq).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου από το ετήσιο συνέδριο ΔΝΤ στο Μπαλί οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες, προειδοποιώντας για την αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη αρχίζει να εμφανίζει «ρωγμές».

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει ο τραπεζικός τομέας στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 17% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ξυπνώντας μνήμες της κρίσης του 2008...

Αρκετοί αναλυτές παραλληλίζουν τη συμπεριφορά αυτή με εκείνη που υπήρξε λίγο πριν το κραχ. Ο τραπεζικός κλάδος έχει κατρακυλήσει, καθώς ο φόβος για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης αυξάνεται. Και όταν η ροή χρημάτων σφίγγει κατά τη διάρκεια μιας πιστωτικής κρίσης, οι συνέπειες μπορεί να είναι γρήγορες και δραματικές...

Ο δείκτης KBW Bank των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό τομέα, μειώθηκε κατά 2,5%.

Σε χαμηλό 6μήνου ο S&P 500, «έσπασε» καθοδικά τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών

sssppavergaaa.png

Το sell-off του -5% πριν μερικές εβδομάδες δεν ήταν παρά ο πρώτος γύρος μιας ισχυρής και «αναγκαίας» κατά κάποιο τρόπο διόρθωσης, η οποία ωστόσο αν επιβεβαιωθεί (θυμηθείτε πως για να μπουν «επίσημα» σε bear market οι αγορές θα πρέπει να χάσουν σωρευτικά τουλάχιστον 15 με 20%) θα έρθει τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις Ρώμης-Βρυξελλών μετά και την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν

«Βρέχει» στη... φτωχογειτονιά μας

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, όντας η πλέον ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς αναδυόμενη αγορά και ειδικά εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, και με ένα άνω του 62% των παιχτών της να είναι ξένοι επενδυτές, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «καναβάτσο», ενώ η απόδοση του 10ετούς παραμένει κολλημένη πάνω από το 4,3%, σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για έξοδο στις αγορές.

Την ίδια στιγμή στη γειτονική χώρα, το ιταλικό 10ετές έχει εκτοξευθεί στο 3,55% καθώς μαίνεται η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών μετά και την απόρριψη του υπερφιλόδοξου ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Οι Ιταλοί δεν κάνουν πίσω στο θέμα του έλλείμματος, και παρά τις «διαβεβαιώσεις» του ιταλού ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία πως δεν θα το αφήσει να ξεπεράσει το 2,4%, οι αγορές δεν φάνηκαν φυσικά να πείθονται, με τους επενδυτές να σφυροκοπούν τα ιταλικά ομόλογα, ενώ οι πιέσεις επεκτείνονται φυσικά και στα υπόλοιπα ευρωομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πορτογαλικό φλερτάρει συνεχώς με το 2% (βρίσκεται στο 1,994% αυτή τη στιγμή), ενώ ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στο ισπανικό 10ετές στο 1,673% (από 1,70%) καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές.

Που πηγαίνει το χρήμα - Τι «λένε» τα ομόλογα

Φυσικά έκει που σπεύδουν μαζικά οι επενδυτές είναι το γερμανικό 10ετές του οποίου η απόδοση βούτηξε εώς και 10% στο 0,41%, ανεβάζοντας τα spreads μεταξύ των ευρωομολόγων.

Να σημειωθεί ότι «ανακούφιση» της τάξεως του 2,30% καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, γεγονός θετικό, καθώς η ανοδική πορεία των αποδόσεών τους τον τελευταίο καιρό είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,12%. Όμως κατά πόσο η σημερινή αυτή αποκλιμάκωση είναι πειστική; Οι αναλυτές του Bloomberg κάνουν λόγο για αδύναμη και πλασματική «ανακούφιση», η οποία στην πραγματικότητα «εκπέμπει σήμα κινδύνου» για τους επενδυτές.

omologaeuroaaa.PNG

Ένα ακόμη «ασφαλές καταφύγιο» που κερδίζει έδαφος εν μέσω του sell-off δεν είναι άλλο από τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ράλι έως και άνω του 1,5% σήμερα, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τα 1.242 δολάρια/ουγγιά, και κλείνοντας στα 1.236,80 δολάρια, σε υψηλό 3μήνου.

Ανακτά την αίγλη του ο χρυσός σε υψηλό 3μηνου

Στο newmoney έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο υποτιμημένος είναι ο χρυσός, ο οποίος δεν επωφελήθηκε καθόλου από τον εμπορικό πόλεμο (όπως θα περίμενε κανείς), και με τις «φωνές» που κάνουν λόγο για ρωγμές στην παγκόσμια οικονομία και μια επικείμενη ισχυρή διόρθωση να πληθαίνουν, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταστεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό asset. Δεν είναι τυχαίο που κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αρκετών χωρών προχώρησαν σε αγορές-ρεκόρ χρυσού το 2018.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο καλπάζει, με τον ενιαίο δείκτη δολαρίου DXY να βρίσκεται στις 96 μονάδες, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,15, στο 1,1479 EUR/USD. Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές «υποφέρουν», με νομίσματα Αργεντινής-Τουρκίας-Βραζιλίας-Τυνησίας-Ινδίας και άλλων χωρών να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Έδαφος κερδίζει και το γιεν που ενισχύεται 0,60%, ως ασφαλές καταφύγιο.

Η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές

emergingmarketssss.PNG

Χρυσός και δολάριο δεν πάνε μαζί, είναι δύο assets με αντίθετη πορεία παραδοσιακά, καθώς ισχυρό δολάριο σημαίνει ακριβότερο να αγοράσεις χρυσό με συνάλλαγμα, κάτι που μειώνει τη ζήτηση και κάνει λιγότερο ελκσυτικό το πολύτιμο μέταλλο. Όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτή τη στιγμή καταγράφεται άνοδος και στα δύο - πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει σπάνια, και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές συχνά αποτελεί προοίμιο μιας ισχυρής πτώσης στη Wall Street (η οποία συνήθως κινείται αντίθετα με το δολάριο) και κατ' επέκταση στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή, το παλλάδιο  σημείωσε νέο ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδιάζει να βγάλει τις ΗΠΑ από την συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 1,4% στα 1.122,80 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στα μέσα Ιανουαρίου στα 1.109,70 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε στα 14,793 δολ. με +1,4%.

Χρυσός, Ασήμι, ευρώ/δολάριο, πετρέλαιο

commoditesdolariio.PNG

Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,58% κι έκλεισε στις 354,06 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016- με περίπου τις μισές εταιρείες του δείκτη να βρίσκονται σε έδαφος «bear market».

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 2,17% κι έκλεισε στις 11.724,28 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,24% στις 6.955,21 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,69% χαμηλότερα, στις 4.967,69 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,86% κι έκλεισε στις 18.802,47 μονάδες, με τον δείκτη να διευρύνει τις απώλειες μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,5% στις 25.190 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,58% στις 2.739 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,42% χαμηλότερα τις 7.437 μονάδες.

Περισσότερες από 150 εταιρείες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές ελπίζουν πως τα αποτελέσματα θα δώσουν νέα ώθηση στις μετοχές, μετά το sell-off του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τα ρίσκα από την Κίνα δημιουργούν νέους αντίθετους ανέμους. Ο δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε την Τρίτη με πτώση 2,3%, βάζοντας τέλος στο διήμερο ράλι, καθώς οι διαβεβαιώσεις των Κινέζων αξιωματούχων για στήριξη της οικονομίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους φόρους για τα σημάδια επιβράδυνσης.

xrhmatelikos.PNG

Η μετοχή της Caterpillar σημείωσε απώλειες άνω του 7,4%, καθώς, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων κέρδη που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2018, το guidance που δημοσίευσε για το σύνολο του έτους ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 2,86 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των προσδοκιών για 2,83 δολ.

Βουτιά 4,36% κατέγραψε η μετοχή της 3Μ, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο 2018, στα 1,5 δισ. δολ.

Από την άλλη, η μετοχή της Lockheed Martin υποχωρεί κατά 0,4%, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια όπλων του Πενταγώνου των ΗΠΑ ανέφερε μια αύξηση 17% στα κέρδη γ’ τριμήνου, ενώ οι καθαρές της πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν σε 14,31 δισ. δολ.

Σημαντική άνοδο 4% σημείωσε η μετοχή της Verizon, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δημοσίευσε κέρδη-μαμούθ για το γ’ τρίμηνο, στα 4,9 δισ. δολ.

Οι τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση, με την Amazon να υποχώρησε κατά 1,15%, το Facebook σημείωσε πτώση 0,25%,.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bank of America υποχώρησε κατά 1,6%, ανεβάζοντας στο 7% τις απώλειες του Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων θα πλήξουν το τμήμα δανείων.

Η τρέχουσα περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά, με το 79,6% των εταιρειών που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής να έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Τα εταιρικά αποτελέσματα δεν καταφέρνουν, ωστόσο, να αντισταθμίσουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες, με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Κασόγκι εδώ.

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required