Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1324

«Καμπανάκι» από την Goldman Sachs για ελλείψεις στην πετρελαϊκή αγορά

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μια έλλειψη πετρελαίου είναι καθοδόν, επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επενδύσουν πλήρως στη μελλοντική παραγωγή, αναφέρει σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs.

Οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς φαίνεται πως αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας, ως απόρροια των περιβαλλοντικών ανησυχιών αλλά και της πίεσης των επενδυτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη υποχώρηση των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα αρχίσει να αποτυπώνεται εντονότερα από το 2020 και έπειτα, τονίζει η τράπεζα.

«Θα υπάρξουν ελλείψεις στο πετρέλαιο, επειδή κανείς δεν θα επιτρέπεται να επενδύσει πλήρως σε μία μελλοντική πετρελαϊκή παραγωγή» αναφέρει στο CNBC ο Μισέλ Ντέλα Βίνια, επικεφαλής του τμήματος Φυσικών Πηγών της αμερικανικής τράπεζας.

Δεν αποκλείει μάλιστα, τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης των καταναλωτών, καθώς «η μετάβαση στις καθαρότερες μορφές ενέργειας θα πραγματοποιηθεί μέσω υψηλότερων, και όχι χαμηλότερων, πετρελαϊκών τιμών».

Ο ίδιος εξηγεί μεταξύ άλλων ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει πως «πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την προοπτική ελαχιστοποίησης των ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κοιτάξουν τα τελευταία πέντε χρόνια, προκειμένου να καταλάβουν τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών», προσθέτει, παραπέμποντας στην τάση για επενδύσεις στην αγορά της «πράσινης» ενέργειας.

«Μιλάμε για τις νέες "Επτά Αδερφές", οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά πετρελαίου και αερίου, επειδή κανένας άλλος δεν θέλει να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέγα-projects», πρόσθεσε.

Επτά Αδερφές ορίζονται οι εταιρείες Saudi Aramco (Σαουδική Αραβία), Gazprom (Ρωσία), NIOC (Ιράν), China National Petroleum (Κίνα), Petrobas (Βραζιλία), PDVSA (Βενεζουέλα) και Petronas (Μαλαισία), οι οποίες αποτελούν συνέχεια των εταιρειών που αναδύθηκαν μετά τη δεκαετία του '50, δηλαδή των BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell.

Όσον αφορά την «κούρσα» μετάβασης από το «πετρέλαιο» στην «καθαρή ενέργεια», ο αναλυτής της Goldman Sachs θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις αμερικανικές, οι οποίοι προς το παρόν υπολείπονται.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required