Γενικός Δείκτης:630.171.76%
EUR/USD: 1.1368

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά το rebalancing

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Δημήτρη Παφίλα

"Κόντρα" στην πρόσφατη απαξίωση με αφορμή την διαγραφή τριών τραπεζών από ένα Δείκτη του Msci, το χρηματιστήριο αντέδρασε με διήμερη άνοδο 4,45% και οι όποιες πιέσεις απορροφήθηκαν δίχως προβλήματα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,23 μονάδες με κέρδη 1,95%, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο τα κέρδη ήταν 4,5%. H αγορά, όπως θα δούμε, διαθέτει ορισμένα θετικά στοιχεία για την ερχόμενη περίοδο και μετά από ένα μεγάλο διάστημα ρευστοποιήσεων και εκτός απρόοπτου χρωστά μια "κίνηση', τώρα που η αγορά απελευθερώνεται από την αναδιάρθρωση του Δείκτη.

Μάλιστα, οι κερδισμένοι της εβδομάδας από τον Δείκτη FTSE 25 ήταν οι εξής :

-Η μετοχή της Grivalia με κέρδη 24,41% ύστερα από το deal με την Eurobank και την διανομή 0,42 ευρώ ανά μετοχή.

- Η μετοχή της Eurobank με 20,41% έφθασε σε κεφαλαιοποίηση το 1,2 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση για απορρόφηση μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 900 εκατ. ευρώ.

- Κέρδη 9,05% για την μετοχή της Alpha bank στα 1,25 ευρώ καθώς η μετοχή παρέμεινε στον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Msci.

- Mε άνοδο 11,14% ο Μυτιληναίος στα 7,68 ευρώ – τίτλος ο οποίος αντέδρασε μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τα κέρδη του 2019 και το υψηλό μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή (χρήση 2018).

- Με άνοδο 8% έκλεισε την εβδομάδα ενω 5% σημείωσε και οι μετοχές των ΕΛ.ΠΕ.

Τι φέρνει η νέα περίοδος από τις 3 Δεκεμβρίου

Aπό τις 3 Δεκεμβρίου ημέρα εφαρμογής του νέου Δείκτη του MSCI έχουμε τα εξής δεδομένα.

Οι τράπεζες, ύστερα από τα καλά αποτελέσματα στο 9μηνο με πτώση των NPE'S έχουν νέα δεδομένα για τα χαρτοφυλάκια τους. Η Alpha bank πώλησε στο 33% της ονομαστικής αξίας δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και τούτο σημαίνει μια ανοδική αναθεώρηση για τα βιβλία των τραπεζών στην χρήση. Το τίμημα που έδωσε το ξένο fund σημαίνει ότι υπάρχουν υπεραξίες στα κόκκινα εξασφαλισμένα δάνεια, διότι διαφορετικά δεν θα έδινε τέτοια τιμή. H είδηση ήταν απολύτως θετική και βάζει "φρένο" στην απαξίωση απο τα short funds τα οποία θα υποχρεωθούν σε αναδίπλωση και ήδη στο rebalancing ενδέχεται να έκλεισαν θέσεις.

Θετικά νέα έδειξαν και τα αποτελέσματα εταιρειών τόσο υψηλής κεφαλαιοποίησης ( Μυτιληναίος ) όσο και μεσαίας ( λ.χ Κρι- κρι). Οι καλές καθετοποιημένες εταιρείες συνεχίζουν με ικανοποιητικά ποσοστά ανάπτυξης αλλά και κέρδη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required