Γενικός Δείκτης:844-1.09%

Βαρύ πλήγμα για τις ασιατικές αγορές η σύλληψη της CFO της Huawei

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της HuaweiΗ σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Γουανζού, στον Καναδά επέφερε σημαντικές απώλειες στις ασιατικές χρηματαγορές καθώς οι επενδυτές φοβούνται τώρα την εκδήλωση επιπλοκών στην οικονομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες στις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αντιμετωπίζουν όπως είναι φυσικό, οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας της Ασίας, με πολλές από τις εταιρείες που δέχονται πιέσεις, να είναι συνεργάτες ή και προμηθευτές της Huawei.

Η κατασκευάστρια επεξεργαστών Samsung σημείωσε απώλειερς 2,29%, η Sunny Opticai που κατασκευάζει οθόνες για τα τηλέφωνα της Huawei, υποχώρησε κατά 6,42% και η AAC Technologies έχασε 5,68% στις απογευματινές συναλλαγές.

Η Chinasoft International, που έχει κάνει κοινοπραξία με τη Huawei, έκανε βουτιά 12,36%.

Η μετοχή της SoftBank Group που είναι εισηγμένη στον ιαπωνικό Nikkei  σημείωσε πτώση 4,93%. Πέρυσι η SoftBank και η Huawei είχαν από κοινού παρουσιάσει την πιθανλη χρήση του mobile internet νέας γενιάς, ενώ η SoftBank ετοιμάζεται να εισάγει στο χρηματιστήριο τη μονάδα κινητής που διαθέτει στις 19 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές τεχνολογίας στην Ιαπωνία, με την Tokyo Electron στο -4,54%, την  Advantest στο -5,30% και την  TDK Corp στο -6,64%.

Αναλυτές της Eurasia Group αναφέρουν πως η έρευνα που διεξάγεται στη Huawei μπορεί να αποτελέσει πρελούδιο για περαιτέρω δράση κατά της εταιρείας και των ανώτερων στελεχών της. Αν μάλιστα οι ΗΠΑ απαγορεύσουν ξαφνικά τη χρήση εξοπλισμού της Huawei, όπως έκαναν και στη ZTE, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί ο εξοπλισμός της χρησιμοποιείται ευρέως από παρόχους σε όλο τον κόσμο, όπως σε Ευρώπη και Αφρική.

Η μετοχή της ΖΤΕ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 9%.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,91% στις 21.501.62 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 1,55% στις 2.068,69 μονάδες.

Στην Ταϊβάν ο Taiex έχασε 2.34% στις 9.684,2 μονάδες.

Στην Κίνα ο Shanghai composite έκανε βουτιά 1,68% στις 2.605,18 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite έχασε 2,17% στις 1.350.7 μονάδες. Ο  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε νωείτερα κατά 2,52% ενώ στην Αυστραλία ο  ASX 200  έχασε 0,19% στις 5.657,7 μονάδες.

Ο ευρύτερος MSCI για τις περιοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας έχασε 2,11%.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required