Γενικός Δείκτης:844-1.09%
EUR/USD: 1.1241

Δε συμφώνησε το πετρελαϊκό καρτέλ - Ο Πούτιν βάζει «πλάτη» στον Τραμπ;

  • ( UPD -06/12/2018 22:31 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Χωρίς συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν οι συνομιλίες ΟΠΕΚ και συμμάχων.

Το «μπλόκο» έβαλε αυτή τη φορά η Ρωσία, η οποία σε μια επίδειξη ισχύος αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια γενναία μείωση παραγωγής, όπως και διατυμπάνιζαν καιρό τώρα τα μέλη του ΟΠΕΚ.

Ύστερα από δυό ημέρες συνομιλιών στη Βιέννη, ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ-Φαλίχ εμφανίζεται απαισόδοξος πως το πετρελαϊκό καρτέλ θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία στην επόμενη συνάντηση την Παρασκευή: «Δεν είναι όλοι έτοιμοι για μια τέτοια περικοπή. Η Ρωσία δεν είναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση στην οποία υποτίθεται συμφωνούσαν να καταλήξουν ΟΠΕΚ και μη-ΟΠΕΚ ήταν μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επιβεβαιώνεται το newmoney.gr - Δεν υπήρχε ελπίδα για συμφωνία μετά το tweet του Τραμπ

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά νίκη για Τραμπ, καθώς η μη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σημαίνει πτώση των τιμών, και επιβεβαιώνει 100% το ρεπορτάζ του newmoney.gr (Τραμπ-ΟΠΕΚ σημειώσατε άσσο), το οποίο καιρό τώρα έχει αναφέρει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος ήθελε φθηνό πετρέλαιο και θα το έχει.

Αυτή τη φορά μοχλοβραχίονας υπήρξε η Ρωσία, που θέλοντας και μη, βάζει «πλάτη» στον Τραμπ με το «βέτο» της σε ΟΠΕΚ, αποδεικνύοντας πως η δύναμη του καρτέλ φθίνει, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καθίστανται βασικός παίχτης στην αγορά πετρελαίου.

Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει στο newmoney.gr, οι ΗΠΑ είναι πλέον ενεργειακά αυτάρκεις, αυξάνοντας διαρκώς («απροσδόκητα» όπως λένε οι αναλυτές) τα αποθέματα αργού τους, αντισταθμίζοντάς έτσι εύκολα οποιαδήποτε μικρή μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ. Αναλυτικότερα εδώ.

Μη ξεχνάμε επίσης πως η απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από ΟΠΕΚ το 2019 αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον Οργανισμό.

Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αποτυχία του καρτέλ να σφραγίσει μια συμφωνία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που φανερώνει πως ο ΟΠΕΚ βρίσκεται υπό πίεση από δυνάμεις που επανασχεδιάζουν τον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη».

Τα γύρισαν οι παραγωγοί, γύρισε και η αγορά

Για όσους ακόμη αμφιβάλλουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ επηρεάζουν πλέον πιο άμεσα από ποτέ την αγορά πετρελαίου, ας ρίξει μια ματιά στις αγορές, που όπως έχουμε πει, δε λένε ψέματα.

Η υποτιθέμενη συμφωνία για μείωση παραγωγής θα χάριζε σήμερα σημαντικά κέρδη στο πετρέλαιο, κάτι που πράγματι προεξοφλούσε η αγορά μέχρι χθες.

Ωστόσο από το tweet του Τραμπ κι έπειτα (όταν και ζήτησε από ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή) η αγορά γύρισε πτωτική, ενώ σήμερα αργό και Brent βούτηξαν έως και 5% (!), κλείνοντας στα 51,15 και 59,63 δολ/βαρέλι αντίστοιχα.

Είναι ολοφάνερο πως η αγορά αποτίμησε τον παράγοντα Τραμπ και δικαιολογημένα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ήδη κατάφερε να ρίξει το πετρέλαιο από τα 82$ τον Οκτώβρη, στα 52$, βάζοντας τους Σαουδάραβες να... τρυπάνε σαν τρελοί για μαύρο χρυσό, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν διαρκώς την παραγωγή τους.

Διαβάτε αναλυτικότερα για το πως ο Τραμπ έχει βάλει το καρτέλ να... χορεύει στο ρυθμό του εδώ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required