Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Πετρέλαιο: «Πολύ κακό για το τίποτα» η συμφωνία του καρτέλ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Κάτω από τα 60 δολάρια κατρακύλησε πάλι το Brent, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να αμφιβάλλουν πως το πετρελαϊκό καρτέλ θα τηρήσει τη υπερ-φιλόδοξη δέσμευσή του για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Πρόκειται άλλωστε για γενναία μείωση που είναι υψηλότερη μάλιστα από την αρχική πρόταση των χωρών ΟΠΕΚ (και μη ΟΠΕΚ), ενώ προηγήθηκε μια μαραθώνια συενδρίαση-θρίλερ με πολλές ανατροπές και διαφωνίες που έχουν ήδη περιορίσει την αξιοπιστία και ισχύ του καρτέλ.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καθίστανται βασικός παίχτης στην αγορά, με τον Τραμπ να κάνει σχεδόν «ό,τι θέλει», πιέζοντας τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής, παρότι ο ΟΠΕΚ με την τελευταία του απόφαση και την «αβάντα» της Ρωσίας έδειξε να αψηφά τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ωστόσο η επιθυμία του Τραμπ για φθηνότερο πετρέλαιο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα, αφού οι τιμές κατρακύλησαν και πάλι, γεγονός παράδοξο μετά από μια συμφωνία για μείωση παραγωγής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent να εμφανίσει απώλειες της τάξης του 2,93% και να διαμορφωθεί στα 59,86 δολάρια. Ισχυρότερες οι πιέσεις για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό, το οποίο υποχώρησε 3,35% στα 50,85 δολάρια.

riskoil.png

Η παγκόσμια υπερπροσφορά αντισταθμίζει εύκολα την όποια μείωση

Η εξέλιξη αυτή πάντως δε μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, αφού όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο newmoney.gr, τέτοιας τάξεως μείωση παραγωγής είναι «πολύ κακό για το τίποτα», αφού πλέον οι ΗΠΑ με τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων τους (απροσδόκητα πάντα... σύμφωνα με τους αναλυτές) αντισταθμίζουν εύκολα την παγκόσμια αύξηση παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές αμφιβάλλουν για το κάτα πόσο ο ΟΠΕΚ θα τηρήσει τη δέσμευση του. Άλλωστε έχει ξανασυμβεί κάτι τετόιο στο παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές η τιμή του Brent δέχεται ώθηση και από την είδηση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του πεδίου εξορύξεων El Sharara στη Λιβύη, από το οποίο εξάγονται 315 χιλ. βαρέλια ημερησίως.

Οι περικοπές των χωρών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την έναρξη του επόμενου έτους, ενώ υπολογίζονται σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2018.

«Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα στηριχθούν επαρκώς γύρω από τα επίπεδα των 70 δολ. ανά βαρέλι για το 2019», σχολίασαν νωρίερα οι αναλυτές της Bernstein Energy.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές δε θα είναι αρκετές ώστε να περιορίσουν την υπερπροσφορά, με την πλευρά της Emirates NBD Bank να αναμένι πλεόνασμα 1,2 εκατ. βαρελών ημερησίως στην αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν -30%, εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required