Γενικός Δείκτης:725.410.46%
EUR/USD: 1.1333

Τα κάτω-πάνω στη Wall Street ελέω Fed

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ισχυρή μεταβλητότητα, εναλλαγές προσήμων και κέρδη που συμπληρώνουν ένα ανοδικό σερί πέντη ημερών για τον Dow Jones σημείωσε η αμερικανική αγορά.

Τα κέρδη τροφοδότησε τελικά η δήλωση Πάουελ πως η Fed μπορεί να είναι πιο υπομονετική σε ότι αφορά τα επιτόκια, ενώ ώθηση παρείχε και το πετρέλαιο που συνεχίζει ανοδικά.

Κέρδη 0,49% για τον Dow Jones στις 23.997 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,48% στις 2.597 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,42% υψηλότερα στις 6.986 μονάδες.

retailwoesss.png

Το κλίμα πάντως παραμένει βαρύ, κάτι που φάνηκε τόσο από τα συγκρατημένα κέρδη, όσο και από τις πολλές εναλλαγές προσήμων λόγω έλλειψης λεπτομερειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που ολοκληρώθηκαν χθες.

Στο μεταξύ συνεχίζεται για 20η μέρα το κυβερνητικό shutdown.

Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από τον Μάρτιο του 2019.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο χώρες έθεσαν τις βάσεις για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανέφερε χθες ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη «δικαιοσύνης, αμοιβαιότητας και ισορροπίας στις εμπορικές σχέσεις», ενώ επεσήμανε και τη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει «ένα σημαντικό ποσό αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιητικών αγαθών, καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών».

«Αν και ελπίζαμε σε μία πιο θετική ανακοίνωση από τις εμπορικές συνομιλίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες, φαίνεται ότι τουλάχιστον στην επιφάνεια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται», σχολιάζει ο αναλυτής της Oanda, Stephen Innes.

Εξάλλου, την αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζουν και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που πυροδότησαν σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε μικρότερη επιβράδυνση, στο 2,1%
Παράλληλα, η ετήσια άνοδος για τις τιμές παραγωγού διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι 2,7% του προηγούμενου μήνα και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για ετήσια άνοδο 1,6%.

«Βουτιά» άνω του 17% σημείωσε η μετοχή της Macy's, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικές πωλήσεις για την εορταστική περίοδο, αναφέροντας μια αύξηση μόλις 1,1% για την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Η Macy’s πίεσε χαμηλότερα τον κλάδο λιανεμπορίου, με την Target να υποχωρεί κατά 2,8%, την Kohl's να σημειώνει βουτιά 4,9% και την ιδιοκτήτρια της Victoria's Secret, L Brands, να καταγράφει απώλειες 4,9%.

Την ίδια ώρα, η American Airlines υποχώρησε περισσότερο από 4%, καθώς η αεροπορική εταιρεία περιέκοψε το guidance για τα έσοδα δ’ τριμήνου της.

Το κλίμα δεν βοήθησαν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την οικονομία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 17.000, στο χαμηλό ενός μήνα των 216.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα μειώνονταν στις 225.000.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές ασκεί και η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), καθώς, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δημοσιεύθηκαν χθες, αναφερόταν πως αναμένεται «ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αυξήσεων των επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα ακούει τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2019, αν και με έναν πιο αργό ρυθμό.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required