Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1216

Ράλι στις αγορές που διαβλέπουν συμφωνία στο εμπόριο

  • ( UPD -18/01/2019 23:46 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Κίνα έκανε το πρώτο βήμα πίσω, προσφέρεται να μειώσει το εμπορικό χάσμα με ΗΠΑ, το μπαλάκι στους Αμερικανούς τώρα - Οι πληγωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες αναθάρρησαν με +4% ωθώντας τον DAX στο +2,63% - Κέρδη 1,8% στην Ευρώπη, στο +1,32% η Wall Street που σβήνει τις μισές απώλειες Δεκεμβρίου - Κερδισμένο το δολάριο στο 1,137 EUR/USD

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μπορεί τα καλά νέα από Κίνα να κατέφθασαν λίγο πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο το χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για να στείλει τους δείκτες σε ένα εντυπωσιακό ράλι, που το είχαν ανάγκη καιρό.

Αιτία υπήρξε η αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο 1,8%, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να απολαμβάνουν τα υψηλότερα κέρδη, και ιδιαίτερα η Γερμανία (+2,63%), η οποία λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών επωφελήθηκε τα μέγιστα από την ελπίδα για «παύση πυρός» στον εμπορικό πόλεμο. Σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,30% και στη Wall Street, που έλαβε ώθηση και από το +3% του πετρελαίου, ενώ έδαφος κερδίζει το δολάριο έναντι ευρώ στο 1,1366 EUR/USD.

Η Κίνα έκανε το πρώτο βήμα πίσω - Το μπαλάκι στους Αμερικανούς

Αξιωματούχοι, που παρέμειναν ανώνυμοι, ανέφεραν στα ξένα ΜΜΕ πως η Κίνα προσφέρεται να αυξήσει δραστικά τις εισαγωγές της από ΗΠΑ (κατά 1 τρισ. δολάρια σε αξία προϊόντων), σε μια προσπάθεια να ρίξει (σε βάθος 6ετίας) το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της με την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη στο μηδέν, από 330 δισ..

Οι Αμερικανοί δεν είναι εντελώς ικανοποιημένοι από αυτό, ζητούν να γεφυρωθεί πολύ νωρίτερα το χάσμα (σε δύο χρόνια), ωστόσο πρόκειται αναμφίβολα για μια καλή αρχική προσφορά, που ενδεχομένς να οδηγήσει σε μια καλή συμφωνία, όπως δείχνουν να προεξοφλούν οι αγορές.

Ράλι για Stoxx 600 - Ο S&P 500 έσβησε τις μισές ζημιές του Δεκεμβρίου

Τόσο Ευρώπη όσο και Wall Street εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της είδησης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,8% στις 357,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, έχει ήδη σβήσει τις μισές ζημιές του σκληρού Δεκέμβρη.

O Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,2% στις 24.706 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 2.670 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,03% υψηλότερα στις 7.157 μονάδες.

cutinhalf.png

Φαίνεται πως ο Τραμπ «κάτι ήξερε», όταν πριν λίγες ημέρες tweetάρε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος με Κίνα στο εμπόριο και πως σύντομα θα συμβούν «καλά πράγματα». Η Κίνα έκανε ήδη ένα βήμα πίσω, πετώντας τώρα το μπαλάκι στους Αμερικανούς, και δείχνοντας καλή θέληση.

Η μετοχή της Chevron είχε άνοδο 2,4% και η Boeing ενισχύθηκε κατά 1,79%, λόγω της αισιοδοξίας για το εμπόριο.

Ώθηση στους δείκτες προσέφεραν και ορισμένες «dovish» δηλώσεις αξιωματούχου της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει «προσεκτικά» στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν πάντως οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, στον απόηχο των μεικτών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες. Η Morgan Stanley είχε άνοδο 2,9%, η J.P. Morgan Chase ενισχύθηκε κατά 1,9%, η Goldman Sachs κατέγραψε κέρδη 1,96%, ενώ άνοδο 1,07% και 1,14% είχαν οι Bank of America και Citigroup.

Η μετοχή της Netflix αποδυναμώθηκε κατά 3,9%, καθώς, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία, το guidance της για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν απογοητευτικό.

Ανέκαμψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες - Κέρδη και στις τράπεζες

Φυσικά μεγάλος κερδισμένος είναι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος άλλωστε είχε πληγωθεί περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο.

Daimler, Volkswagen και BMW ενισχύθηκαν έως και 4%.

germanieksuato.PNG

Η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία προσέφερε ώθηση και στον κλάδο πρώτων υλών (+1,7%), λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 2,2%, στον απόηχο αναβαθμίσεων αξιολογήσεων.

Η Commerzbank σημείωσε άλμα 4%, ενώ η Banco Sabadell κατέγραψε κέρδη 3,2%, καθώς οι μετοχές τους αναβαθμίστηκαν σε «buy».

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε «άλμα» 2,63% κι έκλεισε στις 11.205,54 μονάδες, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,95% κι έκλεισε στις 6.968,33 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,7% στις 4.875,93 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,22% κι έκλεισε στις 19.708,06 μονάδες.

181agoresola.PNG

Τα νέα δεδομένα στο εμπόριο

Όπως ανέφερε χθες δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, εμφανίζεται πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, αν και ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, εμφανίζεται αντίθετος με μια τέτοια κίνηση, εκτιμώντας ότι θα θεωρηθεί ως σημάδι αδυναμίας από την πλευρά του Πεκίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει νέο γύρο συνομιλιών με τον Lighthizer.

H «WSJ» ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στηρίξει τον Lighthizer στις προηγούμενες συζητήσεις με την Κίνα, τού έχει, εντούτοις, καταστήσει σαφές ότι θέλει συμφωνία, πιέζοντάς τον να προσπαθήσει να πετύχει μία.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required