Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

ΟΠΕΚ: Μικρή απόκλιση από τον στόχο μείωσης παραγωγής πετρελαίου

  • ( UPD -12/02/2019 15:40 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μικρή απόκλιση σε σχέση με τον στόχο, κατέγραψαν οι περικοπές παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) τον Ιανουάριο.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Οργανισμός αφαίρεσε από την αγορά 797.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ ο στόχος του ήταν τα 812.000.

Η μικρή απόκλιση σημειώνεται καθώς ο Οργανισμός υποβάθμισε και πάλι τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2019. Παράλληλα αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την προμήθεια πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία υλοποίησε τις μεγαλύτερες περικοπές, ενώ το Ιράκ και η Νιγηρία άντλησαν 100.000 bpd περισσότερα από το ποσοστό τους.

Μετά την Σαουδική Αραβία οι επόμενες μεγαλύτερες περικοπές προήλθαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντλούσαν λίγο παραπάνω από την ποσόστωσή τους τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ συνεργάζεται με την ομάδα των 10 πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, προκειμένου να αφαιρέσει 1,2 εκατ. bpd από την αγορά. Η επονομαζόμενη και «ΟΠΕΚ+» συμμαχία στοχεύει στην εξισορρόπηση των τιμών ώστε να μην επαναληφθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που είχε ταλαιπωρήσει την αγορά την περίοδο 2014-2016.

Η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ξεπέρασε ελαφρώς τα 30,8 εκατ. bpd , έναντι των 31,6 εκατ. bpd τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την μηνιαία έκθεσή του που επικαλείται το CNBC.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required