Γενικός Δείκτης:729.310.39%
EUR/USD: 1.1162

Μεικτή εικόνα στην Ασία εν μέσω νέων εμπορικών εντάσεων

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μεικτά πρόσημα επικρατούν την Τρίτη στις ασιατικές αγορές, εν μέσω νέων γεωπολιτικών εντάσεων, με την Κίνα να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν φόβους για την κυβερνοασφάλεια, την ώρα που αναμένεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην Ουάσινγκτον.

Η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «φρενάρουν» την τεχνολογική ανάπτυξη ισχυριζόμενες ότι ο εξοπλισμός των κινεζικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου αποτελούν κίνδυνο για χώρες οι οποίες τον χρησιμοποιούν.

Οι ΗΠΑ υπονοούν ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες για συλλογή πληροφοριών (στην ουσία κατασκοπεία) κατά τρίτων χωρών, μολονότι έως τώρα δεν έχει παράσχει στοιχεία προς στήριξη του ισχυρισμού.

Ήδη η Ουάσινγκτον πιέζει τους συμμάχους της να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της κινεζικής Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G, αποκλείοντας την εταιρεία από ζωτικές αγορές.

Μικρές μεταβολές καταγράφηκαν στις κινεζικές αγορές, με τον Shanghai composite να ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 2.755,65 μονάδες. Ο Shenzhen component έκλεισε 8.440,87 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite ενισχύθηκε κατά 0,184% στις 1.443,60 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,42%, στις 28.228,13 μονάδες.
ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ήπια άνοδο 0,20% στις 21.323,50 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 4,56 μονάδες ενισχυόμενος κατά 0,28% και έκλεισε με άνοδο στις 1.606,52 μονάδες.

Ο νοτιοκορεατικός KOSPI  υποχώρησε κατά 0,24% στις 2.205,63.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shangai έχει οριακά κέρδη 0,05%, στις 2.755,65 μονάδες, με τον Shenzen να έχει αντιστοίχως οριακές απώλειες 0,07%, στις 8.440,87.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 6.106,90 μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στις προσπάθειες να συναφθεί «εκεχειρία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον εμπορικό πόλεμο.

Η προθεσμία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. από 10% σε 25% λήγει στις 2 Μαρτίου. Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He, φτάνει στην Ουάσινγκτον για νέο γύρο συνομιλιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει την προθεσμία για την αύξηση των δασμών, εάν στις συζητήσεις διαφανεί συμφωνία με την Κίνα.

Στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή της για αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αμερικανικής σόγιας και υγροποιημένου φυσικού αερίου εάν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ υποστούν νέους δασμούς.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required