Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1183

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

  • ( UPD -20/02/2019 00:00 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με οριακή (και συγκρατημένη) άνοδο έκλεισαν τελικά οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, αντιστρέφοντας την πτώση ενδο-συνεδριακά, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για τις εμπορικές σχέσεις, κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι.

Μπορεί Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ να διαμηνύουν πως υπάρχει πρόοδος, ωστόσο οι επενδυτές το μόνο που βλέπουν είναι λόγια και καθυστερήσεις, την ώρα που η Ευρώπη χάνει εκατομμύρια από το πλήγμα που έχει επιφέρει στις αυτοκινητοβιομηχανίες η κατάσταση στο εμπόριο.

Το κλίμα δε βοηθά και η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που βλέπει ακόμη πιο ισχνή ανάπτυξη του εμπορίου το 2019 (περισσότερα εδώ).

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστούν στα τέλη της εβδομάδας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average έκλεισε στις 25.891,3 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο S&P 500 στις 2.779,9 μονάδες (+0,2%). Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με ελαφρά υψηλότερη άνοδο, στις 7.486,8 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές άσκησαν οι δηλώσεις της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία ανέφερε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αν και τόνισε πως έχει τον χρόνο να αξιολογήσει πώς τα πηγαίνει η οικονομία πριν προχωρήσει σε σύσφιξη των συνθηκών δανεισμού.

H Mester δήλωσε ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί το 2019, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί επίσης.

Όπως δήλωσε η Mester, εάν οι αποδόσεις της οικονομίας είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις, «το βασικό επιτόκιο ίσως χρειαστεί να κινηθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα».

Η ίδια αναγνώρισε κινδύνους για την οικονομία από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, καθώς και τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα το 2019 από ό,τι πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, στοιχεία από έρευνα για τις καταναλωτικές προσδοκίες που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, δείχνουν ότι τα νοικοκυριά αναμένουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις δαπάνες από ό,τι πρόβλεπαν το προηγούμενο έτος σε είδη όπως ρούχα, στέγαση και μεταφορές.

Η μέση αναμενόμενη αύξηση των δαπανών για το 2019 αυξήθηκε στο 2,8% από 2,3% στο προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required