Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Συνεχίζει να καλπάζει ο χρυσός - Μια ανάσα από τα $1.350

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Συνεχίζει ακάθεκτος ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε πάνω από τα υψηλά 10μηνών στα 1.347,90 δολάρια ανά ουγκιά, με άνοδο 0,2% ή 3,10 δολ.

Το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε σήμερα μια ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 1.350 δολαρίων, έχοντας κατακτήσει τα τελευταία 50 δολάρια με μεγάλη ευκολία αφότου ξεπέρασε τα 1.300 δολάρια.

Τα σημερινά πρακτικά της Fed χάρισαν πρόσφορο έδαφος στον χρυσό που έτσι κι αλλιώς συνεχίζει ακάθεκτος. Τα πρακτικά έδειξαν πως η Κεντρική Τράπεζα είναι «αβέβαιη» για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων το 2019, γεγονός που σημαίνει -θεωρητικά- πιο ανίσχυρο δολάριο και ακόμη ισχυρότερο χρυσό, καθώς παραδοσιακά αποτελούν ανταγωνιστές.

Βέβαια το δολάριο παρά τη χαλαρή νομισματική στάση της Fed παραμένει κυρίαρχο έναντι ευρώ και αναδυόμενων αγορών, αλλά ταυτόχρονα και ο χρυσός καλπάζει εν μέσω πολλαπλών αρνητικών σινιάλων για την παγκόσμια οικονομία.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον χρυσό;

Το πολύτιμο μέταλλο απολαμβάνει εκρηκτική ζήτηση τους τελευταίους μήνες, με αγοραστές που ποικίλουν από απλό κόσμο που επιθυμεί μέσω της δύναμης του χρυσού ως αποθεματικό (SoV-Store of Value) να προστατεύσει την αξία των εργατωρών του, μέχρι σοσιαλιστές... δικτάτορες (βλέπε Μαδούρο), αλλά και θεσμικούς επενδυτές, ακόμη και κυβερνήσεις χωρών και κεντρικές τράπεζες.

Και η άνοδος του χρυσού δεν αφορά μόνο τα συμβόλαια (παραδόσεως μηνών), δηλαδή... χαρτιά. Η πραγματική αξία του χρυσού εκφρασμένη στο λεγόμενο bullion είναι αυτή που έχει πάρει τα πάνω της. Bullion στην αγορά χρυσού αποτελεί οποιαδήποτε ράβδος χρυσού καθαρότητας 99,5%. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αληθινό χρυσό, στη φυσική του μορφή.

bullionbulls.png

Η τιμή του χρυσού (bullion) βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλη, πηγή: Bloomberg

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required