Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1152

Ευρωαγορές: Απώλειες στο Λονδίνο υπό το φόβο no-deal Brexit

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η αναζωπύρωση των φόβων για ένα Brexit χωρίς συμφωνία πίεσε το χρημαστήριο του Λονδίνου σε απώλειες της τάξεως του 0,85%, ενώ μικτά ήταν τα πρόσημα στις υπόλοιπες ευρωαγορές, με το εμπόριο στο επίκεντρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% στις 370,41 μονάδες, με ορισμένα φτωχά εταιρικά αποτελέσματα να συγκρατούν τους δείκτες σε επίπεδα χαμηλότερα των υψηλών τεσσάρων μηνών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 11.423,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,85% στις 7.167,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος στις 5.196,11 μονάδες.

Ο Γιούνκερ δεν εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για το Brexit, τονίζοντας, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, καθώς στη Βρετανία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της εξόδου.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 20.209,79 μονάδες.

H μετοχή της Barclays έκλεισε με οριακή πτώση,, «σβήνοντας» τα κέρδη άνω του 1% που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο των χαμηλότερων των εκτιμήσεων κερδών που ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα.

Η μετοχή της Swedbank σημείωσε βουτιά 9,3%, διευρύνοντας τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, καθώς δημοσίευμα συνέδεσε την τράπεζα -μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις χώρες της Βαλτικής- με ένα περιφερειακό σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκεται η Danske Bank.
Η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε κατά 4,3%.

Οι δύο τράπεζες πίεσαν χαμηλότερα το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,8%.

Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 10%, κατέγραψε και η μετοχή της Moeller-Maersk, καθώς η δανέζικη εταιρεία προέβλεψε ότι τα φετινά της κέρδη θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Την ίδια ώρα, μεικτά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις είχαν για έναν ακόμα μήνα αρνητική επίδραση στον μεταποιητικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες, από 51 τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο του δείκτη, στις 51,1 μονάδες.

Ωστόσο, ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 49,2 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013- έναντι των 50,3 μονάδων του Ιανουαρίου κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 50,3 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required