Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1167

ΧΑ: Πώς θα ξεκλειδώσει η... αίθουσα των 800 μονάδων

  • Print
Προσθήκη σχολίου

γράφει ο Απόστολος Μάνθος (Aenaon Markets)*

Πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 715 με 700 μονάδων αναπνέει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ατενίζοντας επίπεδα τιμών. Επιβεβαιωμένο διαγραμματικό πάτημα άνω των 715 μονάδων θα δώσει την ανοδική αφορμή για μια επίσκεψη προς το κατώφλι των 742 με 750 μονάδων.

Εκεί όμως μια πιθανή ανοδική τμήση των 750 μονάδων θα ακουστεί ιδιαίτερα καθώς θα ξεκλειδώσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την αίθουσα των 800 μονάδων. Αντιθέτως μια άρνηση διακράτησης των κεκτημένων με επιστροφή του δείκτη κάτω από το όριο των 700 μονάδων θα δημιουργήσει συνθήκες βραχυχρόνιας «εξαέρωσης» της υπάρχουσας δυναμικότητας εντείνοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 συνεχίζει να απολαμβάνει και αυτή την εβδομάδα την ανηφορική του βόλτα μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου περνώντας πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη είναι σημαντικό να αποτυπωθεί ένα ισχυρό πάτημα πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων για μπορέσουμε να πούμε ότι ο επόμενος σταθμός ανοδικής διέλευσης είναι οι 1953 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί σαθρή η κίνηση άνω των 1855 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε ένα πισωγύρισμα του FTSE 25 προς την περιοχή επαναξιολόγησης των 1840 μονάδων.

Ανοδική διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 563 με 550 μονάδων έχει πραγματοποιήσει και ο Τραπεζικός Δείκτης προκαλώντας ρίγη σε όσους επενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ της πτώσης μέσω των παραγώγων. Η περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 563 με 604 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα μεσοπρόθεσμη τάση από πτωτική σε ανοδική με ότι αυτό συνεπάγεται στη μετέπειτα πορεία του δείκτη.

Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου στις τελευταίες μέρες λαμβάνει τιμές στα ίδια επίπεδα, που τον Απρίλιο του 2018 ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν στις 1000 μονάδες και ξεκινούσε την πτωτική του πορεία.

*Υπεύθυνος: Τεχνικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required