Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Ευρωαγορές: Το deal Deutsche-Commerzbank ανέβασε τις τράπεζες

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μεικτή ήταν η σημερινή εικόνα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αλλά και τις συνομιλίες συγχώνευσης ανάμεσα στις Deutsche Bank και Commerzbank, που ωθούν υψηλότερα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank σημείωσαν άνοδο 4,2% και 6,8% αντίστοιχα, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση των δύο γερμανικών τραπεζών ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με σκοπό τη συγχώνευσή τους, ενώ ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 382,11 μονάδες.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,25% κι έκλεισε στις 11.657,06 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 0,98% στις 7.299,19 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση της στερλίνας, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 5.412,83 μονάδες.

Σημαντική άνοδο 0,90% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας στις 21.234,61 μονάδες, καθώς η Moody’s αποφάσισε να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.

Ειδικότερα, η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την Παρασκευή (15/3) την αξιολόγηση «Baa3» της Ιταλίας, βοηθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Banco Bpm στο +4,7%, την UBI Banca στο +2,8%, την Unicredit στο +2,8%, την Bper Banca στο +2,6% και την Intesa Sanpaolo στο +1,6%.

Βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,46%, από 2,498% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Σημαντική άνοδο 1,7% κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών, με τις μετοχές των Rio Tinto, Anglo American και ArcelorMittal να σημειώνουν κέρδη 2,8%, 2,1% και 2,2% αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου απέναντι στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτώση κατέγραψε για έναν ακόμα μήνα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης.

Οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4%, σε ετήσια βάση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required