Γενικός Δείκτης:772.740.01%
EUR/USD: 1.1142

Πάουελ: Παραμένουν ισχυρά τα θεμελιώδη - Ας είμαστε υπομονετικοί

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν «ισχυρά», σχολίασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της FOMC.

Όπως είπε, οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο «χαλαρές» σε σύγκριση με δύο μήνες νωρίτερα, ενώ ανέδειξε ως κύριους κινδύνους για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία τόσο το Brexit, όσο και τις διαμάχες της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συρρίκνωσης του υπέρογκου ισολογισμού της Fed -η Τράπεζα προανήγγειλε τέλος της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο 2019- που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωσε πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε «επιπλέον αναπροσαρμογές» αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επί αυτού, σημείωσε πως τα αποθεματικά τον Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερα από τα απαιτούμενα για το σύστημα.
Όπως ανέφερε, το ύψους του ισολογισμού θα φθάνει τα τουλάχιστον 3,5 τρισεκ. δολάρια, δηλαδή 17% του ΑΕΠ, έναντι επίδοσης-ρεκόρ 2% τα προηγούμενα έτη.

«Τα τωρινά δεδομένα δεν παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες για το που πρέπει να κινηθεί η νομισματική πολιτική.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαστε υπομονετικοί», υπογράμμισε.

Ο κ. Πάουελ εξήγηση πως ένας από τους λόγους που η Τράπεζα διατηρεί θέση αναμονής, αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη στο 2%, αν και ο στόχος επίτευξης του ποσοστού αύξησης των ΔΤΚ έχει επιτευχθεί.

«Η Fed δεν γνωρίζει πόσο ο ισολογισμός θα παραμείνει σε ισορροπία μετά τον Σεπτέμβριο 2019.Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα. (…) Η Fed δεν προσπαθεί να καταστήσει πιο επίπεδη την καμπύλη αποδόσεων (για τα βραχυπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα)», πρόσθεσε.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required