Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1217

Wall Street: Κατακάθισε ο κουρνιαχτός και... εμφανίστηκαν οι πωλητές

  • ( UPD -21/03/2019 01:45 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Πτώση, άνοδος, και πάλι πτώση με τους επενδυτές να κάνουν «sell the news» μετά και την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed - Το «δωράκι» Πάουελ δε συγκίνησε την αγορά που έβαλε στη ζυγαριά τα βαριά σχόλια Τραμπ για εμπόριο και το θρίλερ του Brexit - Μαζική φυγή σε χρυσό και ομόλογα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Και η ζυγαριά βάρυνε πολύ υπέρ των πωλητών. Διότι οι επενδυτές δεν «τσίμπησαν» από την έξυπνα επιλεγμένη χρονική στιγμή να συνδυαστούν δύο αντίθετες δυνάμεις της αγοράς.

Εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας που θύμισε τρενάκι του τρόμου, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικοί καθώς η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει μια «χαλαρή» ρητορική από Fed και πιεζόταν ήδη από εμπορικό πόλεμο/Brexit, ενώ στη συνέχεια γύρισαν ανοδικοί εν μέσω ενθουσιασμού από τα θετικά σινιάλα από Fed.

Ωστόσο μόλις... κατακάθισε η σκόνη και οι επενδυτές τα ζύγισαν, επέστρεψαν οι πωλητές. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,55% στις 25.745 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,29% στις 2.824 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,07% στις 7.728 μονάδες.

Η πτώση είναι ήπια, ωστόσο δεν δημιουργεί και τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως οι επενδυτές έσπευσαν μαζικά στα ασφαλή καταφύγια, όπως στον χρυσό που εκτοξεύθηκε έως και 1,1% σήμερα, αλλά και στα ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να βουτάει 3,35% στο 2,525%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.

wiltingstocks.png

Γιατί οι επενδυτές δεν «τσίμπησαν» από το δώρο της Fed

Από τη μία η υπάκουη πλέον στο θέλημα Τραμπ Fed, η οποία υπόσχεται χαλαρή νομισματική πολιτική, κάνοντας το χατήρι στη Wall Street, από την άλλη ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επέλεξε σήμερα, στη λεγόμενη «Fed Day» (την κρίσιμη ημέρα συνεδρίασης) να μας δώσει αναφορά για την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως οι δασμοί θα παραμείνουν «για αρκετό διάστημα», μέχρι η Κίνα να συμμορφωθεί με μια συμφωνία.

Προφανώς ο Τραμπ εννοεί μια εμπορική συμφωνία που να συμφέρει κυρίως τις ΗΠΑ, κάτι που χτυπά σαν καμπανάκι στους μέχρι τώρα συγκρατημένα αισιόδοξους επενδυτές, καθώς οποιοσδήποτε νοήμων γνωρίζει πως οι πονηροί (και πολύ πιο ισχυροί πλέον) Κινέζοι δύσκολα θα δεχτούν μια ασύμφορη γι' αυτούς συμφωνία.

Με άλλα λόγια, και παρά τις προσπάθειες Τραμπ να καθησυχάσει πως μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, στην πραγματικότητα αυτή θα μπορούσε να αργήσει αρκετά, και οι αγορές το γνωρίζουν.

Προσθέστε σε αυτό και το συνεχιζόμενο θρίλερ του Brexit, με τη Μέι ουσιαστικά να απειλεί πως αν δεν περάσει η συμφωνία της από τη βουλή (όπου έχει ήδη φάει αρκετές κατραπακιές), πάμε σε άτακτο Brexit, μέσα σε ένα φόντο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης (στη «σκιά» νέας ύφεσης), και γίνεται φανερό γιατί οι επενδυτές δεν συγκινήθηκαν από τα σημερινά λόγια του Πάουελ.

Μερικοί βασικοί δείκτες

basikesagores20319.PNG

Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση

Ουσιαστικά η σημερινή πτώση μοιάζει φαινομενικά με «sell the news» στα καλά νέα της Fed.

Ο άλλοτε επαναστάτης -αλλά πλέον υπάκουος στο θέλημα Τραμπ για χαμηλά επιτόκια- επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, έπαιξε καλά την «κάρτα ατού» για χαλαρή νομισματική πολιτική και στο σωστό timing, προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα επιβαρυντικά για εμπόριο (και κατ' επέκταση αγορές) σχόλια του Τραμπ.

Υποσχέθηκε να μην υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων το 2019, μόλις μία το 2020, ενώ ανακοίνωσε και το τέλος της διαδικασίας συρρίκνωσης του υπέρογκου ισολογισμού της Fed. Παράλληλα καθησύχασε το επιφυλακτικό κοινό πως τα αμερικανικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, επαναλαμβάνοντας το «ας είμαστε υπομονετικοί».

Ωστόσο η αγορά ανέμενε πάνω-κάτω αυτή τη ρητορική, με τις μετοχές να έχουν ήδη αποτιμήσει αυτή την εξέλιξη. Δε θα αναλύσουμε το αν πολλές από αυτές είναι υπερτιμημένες, έχοντας ήδη ενισχυθεί κατά 17% από τα χαμηλά Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές δίνουν εμφανώς μεγαλύτερο βάρος πλέον στα του εμπορικού πολέμου παρά στα τερτίπια της Fed, η οποία έχει γίνει υπερβολικά προβλέψιμη μέσα στο γενικότερο «εθισμό» των Κεντρικών Τραπεζών για χαμηλά επιτόκια.

Φυσικά αυτό φάνηκε σήμερα ξεκάθαρα στα ταμπλό, όπου ο κλάδος των βιομηχανικών υλικών υπέστη το πιο γερό σφυροκόπημα, ενώ τα ασφαλή καταφύγια είδαν μαζικές αγορές με ράλι σε ομόλογα και χρυσό, φανερώνοντας πως οι επενδυτές δεν συγκινήθηκαν από τα αισιόδοξα σχόλια του Πάουελ.

Η μετοχή της FedEx σημείωσε βουτιά 3,9%, καθώς ο CFO της εταιρείας, Alan Graf, προειδοποίησε ότι «η επιβράδυνση των διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών και οι ασθενέστερες τάσεις της παγκόσμιας αύξησης του εμπορίου συνεχίζονται, όπως έγινε εμφανές στη μείωση των διεθνών εσόδων της FedEx Express σε ετήσια βάση».

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τράπεζες.

trapezes21319.PNG

 

  • copyright: Yes
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required