Γενικός Δείκτης:779.870.19%
EUR/USD: 1.1247

Διχασμένα τα χρηματιστήρια υπό το φόβο άτακτου Brexit

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο θρίλερ του Brexit.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι "27".

H Deutsche Bank έχει αυξήσει πλέον την πιθανότητα άτακτου Brexit στο 20% από 10%, με πολλούς επενδυτές να αρχίζουν να αποτιμούν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο τραπεζικός κλάδος (-1,4%) δέχτηκε πιέσεις στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 2,25% - 2,50% διατήρησε, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών αλλά και την στάση αναμονής που είχε εξαγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίασή της.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το τρέχον έτος, με μία αύξηση να πραγματοποιείται το 2020.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 380,69 μονάδες, στον απόηχο της Fed, σε αντίθεση με τις αγορές της Ασίας που κατέγραψαν κέρδη.

Βαριές απώλειες 4,1% και 3,4% αντίστοιχα κατέγραψαν οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank, εν μέσω φόβων ότι μια συγχώνευσή τους θα πιέσει την Deutsche Bank σε περαιτέρω συρρίκνωση των αμερικανικών της επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δηλώνει ότι «βλέπει» πλεονεκτήματα από μια πιθανή συγχώνευση με τη Commerzbank.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Sewing εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγχώνευση θα βελτιώσει τα κόστη χρηματοδότησης, ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι είτε η συγχώνευση ολοκληρωθεί είτε όχι, οι θέσεις εργασίας θα περικοπούν.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,46% κι έκλεισε στις 11.549,96 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,07% στις 5.378,85 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 21.373,06 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,88% κι έκλεισε στις 7.355,31 μονάδες, με την στερλίνα να υποχωρεί κατά 1% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλό μιας εβδομάδας του 1,305 δολ., καθώς εντείνονται οι φόβοι για ένα «no-deal Brexit», σε περίπτωση που οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν εκ νέου τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required