Γενικός Δείκτης:784.280.75%
EUR/USD: 1.125

Long εναντίον short: Μάχη μέχρις εσχάτων στις 29 Μαρτίου

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Δημήτρη Παφίλα

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).

Εκεί οι αγοραστές αναμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επίθεση απο τους short επενδυτές οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα ηνία στην αγορά, φτιάχνοντας ένα αρνητικό κλίμα μετά τις ανακοινώσεις της χρήσης του 2018. Βεβαίως, τελικός κριτής είναι η εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι αυξημένοι τζίροι που δηλώνουν ότι, κάποιοι έχουν ποντάρει στην ελληνική αγορά περιμένοντας μεταξύ άλλων και μια πολιτική αλλαγή.

Μάλιστα, η σύγκρουση δεν αποκλείεται να λάβει και χαρακτηριστικά εξόντωσης ώστε να αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές (λ.χ. άνω του 10%) προκαλώντας ένα short squeeze, αναγκάζοντας τους πωλητές να κλείσουν τις θέσεις του άρον – άρον. Όπως θα δούμε, ένας απο τους τρεις παίκτες στο ελληνικό χρηματιστήριο εγκατέλειψε τις προσπάθειες του και έκλεισε τις θέσεις στις ανοικτές πωλήσεις.

Η μάχη μεταξύ των αγοραστών – πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 20 Μαρτίου (από 19 % έως 56%). Τώρα με τις αυξημένες τιμές των ελληνικών τραπεζών υπάρχουν τα περιθώρια κέρδους για τους short επενδυτές, αφού είναι διαφορετικό να σορτάρεις λ.χ. την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,90 ευρώ και διαφορετικό στα 1,30 ευρώ. Αυτή την περίοδο υπάρχει νόημα για τις ανοικτές πωλήσεις από τους μόνιμους πωλητές του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίοι έχουν βάλει ως στόχο να οδηγήσουν τις τράπεζες σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Άλλωστε για αυτό τον λόγο το τελευταίο διάστημα οι short επενδυτές αυξάνουν τα ποσοστά ανοικτών πωλήσεων ( Oceanwood Capital σε Alpha 0,81%, Eθνική 1,31%, Eurobank 0,62%) περιμένοντας να εξασθενήσει το κύμα αγοραστών, οι οποίοι εκτός των άλλων ποντάρουν και σε επικείμενες εκλογές εντός του Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη κόντρα με τον νέο νόμο Κατσέλη – Θα σημάνουν εκλογές;

Η πρώτη ευκαιρία για μια αντιπαράθεση μεταξύ αγοραστών- πωλητών αποτελεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά το γεγονός ότι, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση και οι δανειστές είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία, από την περασμένη Τρίτη, τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει ακόμη και μονομερώς.

Μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους πωλητές προκειμένου να αμφισβητήσουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες. Άλλοι παρατηρητές προσθέτουν ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να κλείσει την συμφωνία για το νέο νόμο μέχρι και τις 5 Απριλίου στο νέο Eurogroup, συνεπώς θα υπάρχουν τα περιθώρια για να επιτευχθούν εκατέρωθεν συμβιβασμοί.

Ορισμένοι βλέπουν το θέμα του νέου νόμου ως ένα σινιάλο για την προκήρυξη εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές. Εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μια συμφωνία τότε πιθανότατα θα επιχειρήσει να εξαντλήσει το όριο που προσφέρει το Σύνταγμα για την κυβερνητική θητεία, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αντίθετα, μια μονομερή νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει ένα «όπλο», εν όψει των εκλογών, καθώς θα υποστηρίζει πως προστάτεψε την πρώτη κατοικία απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

Πώς το Μarshall Wace εγκατέλειψε τη «μάχη» με την Τράπεζα Πειραιώς

Η εγκατάλειψη των ανοικτών πωλήσεων στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από το Fund Marshall Wace, φανερώνει άγχος σύμφωνα με τους αγοραστές.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άνοδο πάνω απο 160% από τα χαμηλά σημεία της, αναγκάζοντας το fund να κλείσει οριστικά τις θέσεις του. Από το 0,64% που διέθετε αρχικά μείωσε τις θέσεις του σε 0,52% και τελικά εγκατέλειψε την μάχη, καθώς μεταβλήθηκε σε αγοραστή της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται πως το Marshall Wace είχε και παλιότερα θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και σε κάποια στιγμή προκάλεσε και την αντίδραση της διοίκησης Πειραιώς η οποία επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ιδρυτή του fund προκειμένου να σταματήσουν οι πωλήσεις. Το σορτάρισμα συνεχίστηκε και βγήκαν και κέρδη, αλλά κάποια στιγμή σταμάτησε και επανήλθαν στις ανοικτές πωλήσεις εντός του 2019.

 

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required