Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.122

Στο κόκκινο η Wall Street εν μέσω δυσοίωνων σινιάλων για την οικονομία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Πτωτικά άνοιξε τη Δευτέρα η αμερικανική αγορά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.gr που ήδη από την περασμένη εβδομάδα αναφέραμε πως τα σινιάλα ύφεσης αρχίζουν πλέον να βαραίνουν και τις αγορές.

Η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα (3μηνο-10ετές) ήχησε καμπανάκι σε Wall Street και Ευρώπη, ενώ η Fed παρά χαλαρή νομισματική πολιτική δεν κατάφερε να πείσει κανέναν. Περισσότερα εδώ.

Ετσι ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0,28% στις 25.430 μονάδες, ενώ ο S&P με ανάλογη υποχώρηση διαμορφώνεται στις 2.794 μονάδες. Μεγαλύτερη είναι η πίεση για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει απώλειες 0,4% στις 7.609 μονάδες.

Την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 3 Ιανουαρίου, με τον Dow Jones να βουτάει 1,77%. Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στη Wall Street εκτινάχτηκε 24% στις 16,96 μονάδες.

Η επιδείνωση του κλίματος πυροδοτήθηκε από μια σειρά αρνητικών μετρήσεων για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων, οδηγώντας την απόδοση του αμερικανικού 3μηνου εντόκου πάνω από αυτήν του 10ετούς τίλτου. Αυτή η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, για πρώτη φορά από το 2007, προκάλεσε με τις σειρά της φόβους για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς παραμένει χαμηλότερη από αυτή του τρίμηνου τίτλου, στο 2,44% έναντι 2,45%.

Η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, πάντως, έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας πως η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δεν εκπέμπει σήμα ύφεσης αλλά μάλλον δείχνει πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required