Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1218

Εμπορεύματα: Καλπάζει ο χρυσός, πτώση για πετρέλαιο

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου 2019 διαμορφώθηκε ο χρυσός, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, όπως το κίτρινο μέταλλο και τα ομόλογα.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου 2019 ενισχύθηκε στο COMEX κατά 0,72% ή 10,30 δολάρια για να φθάσει στο επίπεδο των 1.322,60 δολαρίων η ουγγιά.

«Οι επενδυτές στρέφονται στα παραδοσιακά καταφύγιά τους.
Αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγωνν και ένα χρέους ύψους 10 τρισ. παγκοσμίως που διαπραγματεύεται με αρνητικά επιτόκια είναι αρκετά για να ανησυχήσουν τους επενδυτές», τονίζει ο Peter Spina επικεφαλής της εταιρείας GoldSeek.com.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, μετο παλλάδιο να ενισχύεται 1,84% στα 1.543,40 δολ. η ουγγά, την πλατίνα να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,24% στα 857,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο άργυρος κινήθηκε 0,9% υψηλότερα στα 15,545 δολ. η ουγγιά.

Εν τω μεταξύ, «μεικτή» εικόνα εμφάνισε σήμερα Δευτέρα το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 0,39% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,29 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -0,32% στα 58,85 δολ. ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού έχουν υποχωρήσει περισσότερο από -3% τις τελευταίες ημέρες, όταν και σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας επανήλθαν στις τάξεις των επενδυτών, μετά και την επιφυλακτικότητα που έδειξε η Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, η πτώση που σημειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας υποδεικνύει περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά το ερχόμενο διάστημα.

«Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα κέρδη έχουν αναθεωρηθεί απί τα χείρω σε όλες τις μεγάλες περιοχές», σχολιάζει σε σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Από την πλευρά της, η τράπεζα ANZ δήλωσε ότι οι προοπτικές για την οικονομία «επισκίασαν τα ζητήματα προσφοράς» που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου, λόγω των περικοπών που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚ και η Ρωσίας, καθώς και των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required