Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Άνοδος για πετρέλαιο εν μέσω περικοπών ΟΠΕΚ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Κέρδη σημείωσε σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, διατηρώντας την ανοδική τροχιά των προηγούμενων ημερών, εν μέσω των περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας οι οποίες αντισταθμίζουν την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το Brent είχε άνοδο της τάξεως του +0,99% στα 71,53 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +0,39% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,83 δολ. ανά βαρέλι.

Όπως ανέφερε σε σημείωμά της η RBC Capital Markets, «βλέπουμε τις τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 75 και τα 67 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα για το υπόλοιπο έτος», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο κίνδυνος έχει μία ασύμμετρη τάση προς τα πάνω».

Παράλληλα, η καναδική τράπεζα τονίζει ότι «τα γεωπολιτικά διοχετευόμενα ράλι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τις τιμές ακόμα και πέρα από τα 80 δολ. ανά βαρέλι για διακοπτόμενες περιόδους αυτό το καλοκαίρι».

Κατά το τρέχον έτος, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30%, δεχόμενες ώθηση τόσο από τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, όσο και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Ιούνιο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν εάν θα συνεχίσουν τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή τους και το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Όσον αφορά τη ζήτηση προς το πετρέλαιο, η RBC Capital Markets αναφέρει ότι «η Κίνα και η Ινδία αποτελούν σχεδόν το 55% της παγκόσμιας ζήτησης», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος συγκέντρωσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει υποτιμημένος».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required