Γενικός Δείκτης:732.020.89%

ΧΑ: Ο «κίνδυνος» από ένα ανοδικό ξέσπασμα προς τις 800 μονάδες

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Γράφει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets

Η ανοδική διάσπαση των 750 μονάδων και η διατήρηση των κεκτημένων με την αποτύπωση κατά την αρχή της εβδομάδας μιας πλάγιας σταθεροποιητικής  κίνησης «χωνέματος» των όποιων ρευστοποιήσεων έδωσε το κατάλληλο δικαίωμα στο Γενικό Δείκτη να περάσει στην αντεπίθεση σχηματίζοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών γωνία προσέγγισης των 780 μονάδων.

Τώρα εάν στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης διέλθει μέσα στην ισχυρή ζώνη αντίστασης των 780 με 800 μονάδων τότε είναι πολύ πιθανό να  προκληθούν αναταράξεις και πιθανά κενά αέρος με απότομες βυθίσεις, καθώς κατά πρώτον ο δείκτης έχει ήδη διανύσει ένα +29% δίχως σημαντικά πτωτικά γυρίσματα ενώ κατά δεύτερον το επίπεδο των 800 μονάδων φαντάζει αρκετά «βαρύ» σε αρκετούς αναλυτές διότι αποτελεί τη γραμμή αφετηρίας αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική και θα πρέπει να «δουλευτεί» αρκετά για να επέλθει οριστική αλλαγή σελίδας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

FTSE_25_12042019.png

Επίσης ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει πλέον περάσει πάνω και από τις 1953 μονάδες παραμένοντας  έτσι χωρίς εμφανή διαγραμματική κόπωση στην ανηφορική πορεία που έχει χαράξει μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι  που τον διέπει από τις αρχές του χρόνου. Επιβεβαιωμένο πάτημα του δείκτη πέριξ των 1945 μονάδων θα θέσει ως επόμενο διαγραμματικό σταθμό τις 2055 μονάδες, περιοχή  όμως όπου αντιμετώπισε προβλήματα ανοδικής διαπερατότητας καθ ‘όλη  τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

DTR_12042019.png

Τέλος την αναρρίχησή του γύρω από τη βραχυχρόνια γραμμή ανοδικής τάσης συνεχίζει ο Τραπεζικός Δείκτης έχοντας βάλει ως πρώτο στόχο τη κορυφή των 670 μονάδων. Κατάκτηση του εν λόγω επιπέδου με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών των τραπεζών θα επιφέρει έντονη εφίδρωση στους “short sellers”, καθώς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται σχεδόν 15% υψηλότερα, στις 770 μονάδες. Το μόνο ίσως αρνητικό στοιχείο στην παρούσα φάση είναι η είσοδος του τεχνικού δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) μέσα σε επίπεδα  υπερθέρμανσης, όπου συνήθως στατιστικώς επέρχεται διόρθωση.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required