Γενικός Δείκτης:727.69-0.22%
EUR/USD: 1.1163

Γιατί δεν διορθώνει η αγορά - Προς νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης

  • ( UPD -19/04/2019 16:02 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Tου Δημήτρη Παφίλα

Το μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, η έκδοση ομολόγου και οι εκλογικές προσδοκίες και οι εγκρίσεις για τα σχέδια μείωσης των ΝPE'S λειαίνουν το έδαφος για νέα υψηλά στο χρηματιστήριο. Πιθανώς να αποτελέσουν και υψηλά διετίας, πάνω από τις 895 μονάδες (18 Φεβρουαρίου 2018). Η εικόνα της αγοράς εξάλλου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποδεικνύει την «δίψα» για τα ελληνικά assets, ΄όσο κι αν επιμένουν ορισμένοι ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέστησαν ακριβές. Η όποια διόρθωση κρατά λίγο και η άνοδος επανέρχεται.

Όπως επισημαίνει στέλεχος ελληνικής τράπεζας, «τα αμερικανικά funds στις πρόσφατες παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη και Λονδίνο ενδιαφέρθηκαν κυρίως την μακρο-οικονομία και ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα».

Το καλό μακροοικονομικό περιβάλλον και η μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ έχουν προσελκύσει τους ξένους επενδυτές οι οποίοι από τα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες καθώς διαπίστωσαν ότι ο επόπτης SSM και η διεύθυνση ανταγωνισμού Dgcomp ανέλαβαν να κρίνουν τα δυο σχέδια μείωσης των ΝPE. Tότε απελευθερωμένοι ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις.

Ποιο είναι το μπαράζ των αναβαθμίσεων

Ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων που θα προκαλέσει νέες εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται από τα τέλη Απριλίου, και εντός του Μαΐου. Αν μάλιστα δεν προκύψουν ρευστοποιήσεις διεθνώς, τότε η ελληνική αγορά ενδέχεται να διασπάσει τις 850 μονάδες καθώς τα Αμερικανικά funds ποντάρουν σ ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, όπως επισημαίνει στέλεχος ελληνικής τράπεζας που συμμετείχε στις παρουσιάσεις της τράπεζας προς ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ.

Η δυναμική είναι τέτοια ώστε σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική μια μαζική εισροή κεφαλαίων να φέρει νέα υψηλά τεσσάρων ετών και επίπεδα τιμών κοντά στις 900 μονάδες. Aυτά τα επίπεδα τιμών ανέμεναν οι επενδυτές τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, ωστόσο οι παροχές και η έλλειψη σχεδίου στις τράπεζες ακύρωσαν την κίνηση.

Μάλιστα, οι short επενδυτές θα επιταχύνουν την άνοδο καθώς από κάποιο σημείο και πέρα θα αρχίσουν να κλείνουν τις θέσεις τους. Ποιο, όμως, είναι το ντόμινο των θετικών εξελίξεων που αναμένεται ; Συγκεκριμένα, η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 26 Απριλίου από την Standard & Poors , η αναβάθμιση στις 3 Μαΐου από τον καναδικό οίκο DBRS, η έγκριση του σχεδίου μείωσης των δανείων, η νέα έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το μειωμένο κόστος δανεισμού που θα επιφέρει η αποπληρωμή των δανείων δημιουργούν ένα περιβάλλον αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου, η οποία ξεκίνησε απο το ράλι των ελληνικών ομολόγων και συνεχίζει στο ελληνικό χρηματιστήριο με την διάσπαση των 770 μονάδων.

Τα πρώτα κεφάλαια που υπολογίζονται είναι οι εισροές στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank λόγω της ένταξης τους στον Δείκτη της Μorgan Stanley Capital International. Ξένοι οίκοι υπολογίζουν αγορές 100 εκατ. μετοχών σε Εurobank και περί τα 30 εκατ. μετοχές σε Εθνική.

Κατά πόσο είναι ακριβές οι τράπεζες;

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία P/BV των ελληνικών τραπεζών είχε ως εξής: Alpha Bank 0,29 , Eurobank 0,33 μόνη της και 0,48 συμπεριλαμβανομένης της Grivalia, Εθνική 0,37 και Πειραιώς 0,16.

Όπως γνωρίζουν καλά οι επενδυτές από το παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις το ακριβό γίνεται ακριβότερο – πάντα υπό τα νέα δεδομένα. Έτσι και οι 770 μονάδες όταν θα αποτελούν παρελθόν, οι επενδυτές δεν θα τις θυμούνται καν. Έστω και αν χρειάστηκαν τρεις μήνες περίπου για να οδηγηθεί η αγορά απο τις 617 μονάδες ( 18 Ιανουαρίου ) στις 778 μονάδες.

Μοναδικά εμπόδια η διόρθωση στις αγορές και η παροχολογία

Απέναντι σ αυτό το μπαράζ θετικών ειδήσεων τα μοναδικά εμπόδια που προβάλλουν για τους ξένους επενδυτές είναι να προκύψει είτε μια διόρθωση στις ξένες αγορές – καθώς ο Μάιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των πωλήσεων ύστερα από τις εισπράξεις και των μερισμάτων- είτε να συνεχίσει την πολιτική παροχών η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι, την περασμένη Τρίτη το χρηματιστήριο αντέδρασε με πτώση άνω του 1% καθώς την προηγουμένη ο πρωθυπουργός δήλωνε πως θα εξετάσει παροχές με το επιτελείο του, όταν επιστρέψει από το ταξίδι στην Κίνα.

Κάθε φορά όπου η παροχολογία επιστρέφει στην επικαιρότητα ή υπάρχει μια αποτυχία στις ιδιωτικοποιήσεις ( λ.χ ) τις λιγνιτικές μονάδες τότε άμεσα η αγορά αποδοκιμάζει τις υποχωρήσεις από το πρόγραμμα.

Αντίθετα, για να φτιάξουν την στρατηγική τους για τους επόμενους 8-10 μήνες οι ξένοι εξετάζουν στα σενάρια τους τι δημοσιονομικά περιθώρια θα είχε η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων ώστε να ενισχυθεί η οικονομία. Και οι επενδυτές δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί λοιπόν δημοσιονομικός χώρος και περιθώρια για να προκύψουν οι μειώσεις φόρων.

Τι απασχολεί περισσότερο τους ξένους

Το καλό μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, η τεράστια μείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων κατά 15 δισ ευρώ το 2018 και οι εκλογικές προσδοκίες έφεραν τα Αμερικανικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρει επενδυτικό στέλεχος ελληνικής τράπεζας, ύστερα από τις πρόσφατες παρουσιάσεις σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

«Οι Αμερικάνοι διαχειριστές δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα σχήματα μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά περισσότερο για τις μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας και τις δυνατότητες ανάπτυξης μετά από μια αναιμική βελτίωση 2% που ακολούθησε ύστερα από πτώση του ΑΕΠ κατά 30%», προσθέτει. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επιμένουν περισσότερο στην διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων και στα εργαλεία

Στις παρουσιάσεις λοιπόν των ελληνικών τραπεζών, οι Αμερικάνοι επενδυτές ρωτούν κυρίως για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς γνωρίζουν καλύτερα η ανάπτυξη της οικονομίας θα εξασφαλίσει αργότερα τα κεφάλαια και για την μείωση των κόκκινων δανείων. Ένας δεύτερος τομέας που απασχολεί τους ξένους είναι η πορεία των τιμών των ακινήτων αφού από αυτή εξαρτώνται οι ισολογισμοί των τραπεζών.

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required