Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Σε χαμηλό έξι μηνών η τουρκική λίρα - Έκδοση 5ετούς ομολόγου

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ αύριο Μεγάλη Πέμπτη επίκειται η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 24%.

Συγκεκριμένα, η λίρα υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,9% στα 5,878 δολάρια, με τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς να ανέρχονται στο 10%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της ισοτιμίας από τις 23 Οκτωβρίου.

Η ανησυχία των επενδυτών που κορυφώθηκε πέρυσι για την οικονομία της γειτονικής χώρας, επέστρεψε φέτος καθώς αυξάνεται η πολιτική ένταση με τις ΗΠΑ μετά τα σχέδια της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Παράλληλα, η Τουρκία δέχτηκε και νέο πλήγμα από την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, ένα μέτρο που είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος ανέρχεται σε 19,7%.

Η λίρα τον περασμένο Αύγουστο σημείωσε ιστορικό χαμηλό στα 7,23 δολάρια εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για υπερθέρμανση της οικονομίας που κορυφώθηκαν με τις αμερικανικές κυρώσεις, με αφορμή την κράτηση Αμερικανού πάστορα με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί και μετά τη χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν οι αναλυτές στα σχέδια της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτό τον μήνα, δεν ανακοινώθηκαν με λεπτομέρειες .

Η οικονομία της Τουρκίας βυθίστηκε σε ύφεση, υπό την έννοια ότι κάποιες τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει πολλά κόκκινα δάνεια, θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε την έκδοση 5ετούς ομολόγου σε ευρώ, σήμερα, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των κρατικών τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κι άλλες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required