Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1296

«Αναβρασμός» στις αγορές - Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

  • ( UPD -23/05/2019 16:00 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Πιέσεις καταγράφονται στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων την Πέμπτη, τα οποία μαζί με τα ιταλικά φαίνεται να είναι στις λιγότερο αγαπητές επιλογές των επενδυτών. Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διατηρείται στα αρνητικά και στο -0,132% κοντά στα χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ πτωτικές τάσεις κυριαρχούν και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και ο πόλεμος που «κήρυξε» ο πρόεδρος Τραμπ στην κινεζική Huawei, οδηγούν τους επενδυτές για άλλη μια αφορά στα ασφαλή καταφύγια των σταθερών οικονομιών της ευρωζώνης – απομακρύνοντας τους από ασταθείς κρατικούς τίτλους όπως τους ελληνικούς, καθώς και από τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες κινούνται σε αρνητικό έδαφος παγκοσμίως.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει σήμερα Πέμπτη άνοδο 1,12% και διαμορφώνεται στο 3,444%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει διευρυνθεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και αγγίζει πλέον τις 356 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου κινείται επίσης ανοδικά και στο 2,174% σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,1% από χθες.

Οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά των κρατικών τίτλων, με τους αναλυτές να περιμένουν το Eurogroup του Ιουνίου για την επίσημη «ετυμηγορία». των θεσμών σε σχέση με τον αντίκτυπο των παροχών.

Την ίδια στιγμή, καθοριστικές για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται κι οι τριπλές κάλπες της Κυριακής.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι αποδόσεις παραμένουν, σε γενικές γραμμές, χαμηλές, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προσθέτει πλέον στα αποθέματα ομολόγων της, τα οποία παραμένουν στα 2,7 τρισ. ευρώ.

Oπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί τα αποθέματα ομολόγων σε αυτό το επίπεδο και αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει. Είναι ένας βασικός παράγοντας για το γιατί τα γερμανικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν χαμηλά.

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Την δίνη της ευρωπαϊκής πτώσης ακολουθεί και η Αθήνα καθώς η Γερμανία σημειώνει και τις υψηλότερες απώλειες έως 1,8% . Στην Αθήνα, η βουτιά διαμορφώνεται πάνω απο 1% καθώς οι πιέσεις στην μετοχή της Eurobank, σε Εθνική αλλά και ορισμένα blue Chips έχουν βαρύνει το κλίμα.

H εικόνα στην ελληνική αγορά είναι άσχημη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές καθώς εισήλθαν οι νέες μετοχές της Eurobank ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διπλή εικόνα. Απο τη μια πλευρά, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα πάνω απο 7-6% και ορισμένες δείχνουν μείωση της «ψαλίδας» στο 3,5%.

Όμως, οι στοιχηματικές δίνουν προβάδισμα πάνω απο 6 μονάδες. Μια μερίδα των ξένων επενδυτών – κυρίως αμερικανικά funds - θεωρούν ότι παρά την επιφυλακτικότητα θεωρούν ότι, το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ξεκάθαρο.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required