Γενικός Δείκτης:844-1.09%
EUR/USD: 1.1218

Πτώση 0,81% στο ΧΑ με ρεκόρ τζίρου

  • ( UPD -23/05/2019 17:50 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Δημήτρης Παφίλας

Φθηνά την γλίτωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα εν μέσω γενικής πτώσης σε Ευρώπη και Αμερική.

Η Αθήνα, όμως, έφθασε σε ρεκόρ τζίρου για την περίοδο ύψους 450 εκατ. ευρώ με το πακέτο της Πανγαία (390 εκατ. ευρώ) και την εισαγωγή των μετοχών της Eurobank.

Η εικόνα των αγορών ήταν πολύ κακή καθώς Γερμανία και Γαλλία έχαναν πάνω από 1,8% ενώ η αμερικανική αγορά έχανε πάνω από 400 μονάδες.

Η ελληνική αγορά έχανε πάνω από 1% και το μεσημέρι ανέκαμψε, ωστόσο προς το τέλος επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις εξαιτίας του κακού ανοίγματος στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 725,56 μονάδες χάνοντας 0,81%.

Συνεχίστηκε η τάση των προηγούμενων ημερών στις τράπεζες καθώς αγορές γίνονται σε Αlpha Bank- Πειραιώς και πωλήσεις σε Εθνική – Eurobank, εξαιτίας της πρόσφατης ανόδου των δυο τελευταίων. Οι επενδυτές θεωρούν πιο ακριβές την Eurobank και Εθνική λόγω του υψηλότερου δείκτη P/bv, έτσι τα funds που προχωρούν σε συναλλαγές per trade – όπως αποκαλούνται – αγοράζουν την μια μετοχή λ.χ Πειραιώς και πωλούν την άλλη.

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, όλες με αναγωγή επί των αναποφάσιστων δίνουν μια μέση διαφορά 7,5% μεταξύ της Ν. Δ και του Σύριζα. Οι στοιχηματικές εταιρείες μάλιστα δίνουν ως φαβορί την νίκη πάνω από έξι μονάδες.

Βουτιά 6,04% για την Eurobank με 26,1 εκατ,. τεμάχια – καθώς εισήλθαν οι νέες μετοχές από την συγχώνευση με την Grivalia. Με πτώση 3,83% η Εθνική στα 1,981 ευρώ. Κέρδη 2,39% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,649 ευρώ – καθώς υπάρχει βάσιμη προσδοκία να κλείσει το deal με την πώληση των κόκκινων δανείων.

Άνοδος 1,07% για τον ΟΤΕ στα 11,29 ευρώ. Κέρδη 1,67% για τον ΟΠΑΠ στα 8,54 ευρώ. Πτώση για την Βιοχάλκο στα 2,935 ευρώ. Με πτώση πάνω απο 1% Μυτιληναίος και Μπέλα.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 450,2 εκατ.ευρώ καθώς σήμερα η Invel απέκτησε το 32,6% της Πανγαία, μέσω δυο πακέτων ύψους 390 εκατ. ευρώ με τιμή 4,68 ευρώ,

Πιέσεις στα ομόλογα

Την ίδια ώρα, πιέσεις καταγράφονται και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία μαζί με τα ιταλικά φαίνεται να είναι στις λιγότερο αγαπητές επιλογές των επενδυτών. Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διατηρείται στα αρνητικά και στο -0,132% κοντά στα χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ πτωτικές τάσεις κυριαρχούν και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και ο πόλεμος που «κήρυξε» ο πρόεδρος Τραμπ στην κινεζική Huawei, οδηγούν τους επενδυτές για άλλη μια αφορά στα ασφαλή καταφύγια των σταθερών οικονομιών της ευρωζώνης – απομακρύνοντας τους από ασταθείς κρατικούς τίτλους όπως τους ελληνικούς, καθώς και από τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες κινούνται σε αρνητικό έδαφος παγκοσμίως.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει σήμερα Πέμπτη άνοδο 1,12% και διαμορφώνεται στο 3,444%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει διευρυνθεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και αγγίζει πλέον τις 356 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου κινείται επίσης ανοδικά και στο 2,174% σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,1% από χθες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required