Γενικός Δείκτης:848.74-0.54%
EUR/USD: 1.1208

Ελαφρά ανάκαμψη στις ευρωαγορές - «Ανάσα» για τη λίρα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές εντάσεις, καθώς και τις ευρωεκλογές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα.

Την ίδια ώρα, ώθηση στις ευρωαγορές προσέφεραν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο αδιέξοδο του Brexit.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 375,89 μονάδες.
Της σημερινής ανόδου «ηγήθηκαν» οι μετοχές εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη 0,5%.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,49% κι έκλεισε στις 12.011,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 5.316,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,19% και τις 20.376,03 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 7.277,73 μονάδες, ενώ η στερλίνα καταγράφει συγκρατημένη άνοδο.

«Η ανακοίνωση της Μέι… δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά να είναι αρνητικές για το κλίμα στη βρετανική αγορά», δήλωσε ο Seema Shah, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Principal Global Investors.

«Σε αυτή τη φάση τα ακραία αποτελέσματα είτε μιας μη συμφωνίας είτε του να μην επισυμβεί το Brexit φαίνονται πιο πιθανά από ένα Brexit διαχειριζόμενου με διαπραγματεύσεις».

Η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,27 δολ., ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% έναντι της στερλίνας, στις 88,13 πένες.

Στην αγορά καταγράφονταν διακυμάνσεις καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες ο διάδοχος της May να είναι ένας ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, κάτι που αυξάνει την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η λίρα μπορεί προσωρινά να πάρει μια ανάσα, αλλά τώρα μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί ο διάδοχός της», δήλωσε αναλυτής από την MAF Global Forex.

Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια για το ποιος θα είναι ο διάδοχός της, οι αγορές ανησυχούν ότι μια σκληρότερη στάση με την ΕΕ ίσως οδηγήσει τους επενδυτές να γίνουν πιο αρνητικοί για τις προοπτικές της λίρας τους επόμενους μήνες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required