Γενικός Δείκτης:630.171.76%
EUR/USD: 1.1368

Σταθεροποιητική στροφή στις ευρωαγορές παρά τη «βουτιά» πετρελαίου

  • ( UPD -18/04/2016 17:31 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Μαζεύουν» τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με κάποιες εξ αυτών να κινούνται με θετικό πρόσημο, παρά την ισχυρή πτώση στο πετρέλαιο, η οποία ακολούθησε την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χωρών παραγωγής πετρελαίου στη Ντόχα του Κατάρ.

Η αδυναμία να κλείσει η συμφωνία οδήγησε σε μεγάλη πτώση, πάνω από 5%, τις τιμές πετρελαίου, επηρεάζοντας τις ενεργειακές μετοχές σε Ασία και Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε χαμηλότερα κατά 1%, ενώ πλέον ενισχύεται κατά 0,11% στις 343 μονάδες. Ο δείκτης κινείται σε στενό εύρος τιμών τον τελευταίο μήνα εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, κι έχει καταγράψει πτώση 7% από την αρχή του έτους.

«Ο βασικός καταλύτης για το επενδυτικό κλίμα προέρχεται από την συνάντηση στη Ντόχα και τις τιμές πετρελαίου. Αν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δολάρια τότε αυτό θα έχει επίδραση στον πληθωρισμό και τους στόχους του, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες. Επομένως δεν ανησυχούμε μόνο για τις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και για την επίδραση που θα έχει όλο αυτό στις τράπεζες και το γενικότερο κλίμα» υποστηρίζει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Barclays.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,08% στις 6.338 μονάδες, ο DAX κινείται με οριακές διακυμάνσεις στις 10.070 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με κέρδη 0,03% στις 4.496 μονάδες, ο IBEX με απώλειες 0,09% στις 8.843 μονάδες και ο FTSE MIB με οριακές διακυμάνσεις στις 18.303 μονάδες. Πτώση 1,96% για τον ρωσικό MICEX καθώς η πτώση του ρουβλίου (λόγω πετρελαίου) ασκεί πιέσεις στις μετοχές.

Στις μετοχές, οι ενεργειακές δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την γαλλική Total να υποχωρεί κατά 0,88%, την Royal Dutch Shell να καταγράφει πτώση 1,54% και τη Statoil να υποχωρεί κατά 1,45%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί εκ νέου, με «οδηγό» την HSBC Holdings μετά τη δημοσίευμα των «Sunday Times» ότι ο CEO της θα παραιτηθεί σε δύο χρόνια.

H ισπανική CaixaBank υποχωρεί κατά 4,3% μετά την πρόταση επιπρόσθετου μεριδίου της Banco BPI SA.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 4,8% στα 38,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 4,27% στα 41,26 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά είχε αποτιμήσει το "πάγωμα" της παραγωγής, κι ότι αυτό δεν έγινε, επηρέασε αρνητικά τις τιμές, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα και τις μετοχές που συνδέονται με αυτό. Θα δούμε πτώση στις σχετικές μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα» σχολιάζει ο Mark Lister, επικεφαλής έρευνας στην Craigs Investment Partners στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Η αποτυχία των συνομιλιών στη Ντόχα σημαίνει ότι «η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει χαμηλότερα, ακόμα και να τεστάρει ξανά τα επίπεδα των 30 δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες» υποστηρίζει ο James Purcell, αναλυτής της UBS Group. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,1%, έχοντας καταγράψει ράλι 0,5% την Παρασκευή.

Το ρούβλι υποχωρεί κατά 1,8% έναντι του δολαρίου, ύστερα από πρωινή πτώση άνω του 3%.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required