Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Τερέζα Τσόρτσιλ

  • ( UPD -12/09/2018 13:47:55 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου
Διαμαντής Σεϊτανίδης

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μοιάζει πολύ με τον λοχία Σώντερς, τον ηθοποιό Βικ Μόρροου στην παλαιά τηλεοπτική σειρά "Η μάχη" (Combat) που βλέπαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες- ασπρόμαυρη, παρακαλώ. Σε κάθε επεισόδιο, κάποιοι τραυματίζονταν, κάποιοι έμεναν πίσω, κάποιοι έχαναν τη ζωή τους. Ο Σώντερς, όμως, παρά που ήταν πάντα μέσα στις μάχες, ήταν (ως πρωταγωνιστής)... πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στις μέρες μας με την Τερέζα Μέι. Ανέλαβε την πρωθυπουργία στη Βρετανία μετά το από κάθε άποψη καταστροφικό δημοψήφισμα που προκάλεσε ο άνους Ντέιβιντ Κάμερον, έχοντας ως αποστολή της όχι να κόψει, αλλά να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό: Αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρώπη, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί ανέδειξαν τη Μέι στην πρωθυπουργία, με ένα σκεπτικό παρόμοιο με εκείνο που είχαν αναδείξει πριν από περίπου 80 χρόνια στην ίδια θέση τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: Ας μπει τώρα στη θέση- φωτιά ένα πρόσωπο αναλώσιμο, για να φορτωθεί όλα "τα δεινά του κόσμου" και στη συνέχεια να λύσουμε το θέμα απαλλαγμένοι από όλα όσα θα του φορτώσουμε.

Η κοντόφθαλμη αυτή αντίληψη των Συντηρητικών και η ανοχή των Εργατικών προς τα δυο πρόσωπα, ήταν οι βασικές αιτίες που μετώκησαν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τόσο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, όσο και η Τερέζα Μέι.

Από τότε ως σήμερα η Μέι έχει περάσει ένα σωρό εμπόδια. Παραιτήσεις υπουργών, δημόσιες βολές για τις προσπάθειές της, ισορροπίες εκ μέρους της πάνω σε τεντωμένο σκοινί, είναι μερικά από τα παγκοίνως γνωστά επεισόδια του πολυθρύλητου σήριαλ με γενικό τίτλο "Brexit". Ασφαλώς η ιστορία και κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών πίσω από τις κλειστές πόρτες, στο μέλλον θα δημοσιοποιήσουν και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα επεισόδια, που αγνοούμε σήμερα.

Η Τερέζα Μέι εδώ και μερικούς μήνες εργάζεται χωρίς να το κρύβει για μια έξοδο της Βρετανίας κατόπιν συμφωνίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οδήγησε τον Μπόρις Τζόνσον και άλλους υπουργούς σε θορυβώδη έξοδο από την κυβέρνηση. Η Μέι, ανεπηρέαστη, συνέχισε τις λεπτές διαπραγματεύσεις.

Και ήδη, τα αποτελέσματα αχνοφαίνονται: Πηγές των Βρυξελλών και του Λονδίνου μιλούν εδώ και λίγες μέρες για μια Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης- Βρετανίας, πιθανώς στα μέσα Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι όροι της συμφωνίας για συντεταγμένο brexit.

Την ίδια ώρα, περίπου 50 βουλευτές των Βρετανών Συντηρητικών (όπως η ομάδα Τσάμπερλαιν- Χάλιφαξ πριν από 80 χρόνια) βυσσοδομούν για να ανατρέψουν τη Μέι, πριν αυτή φτάσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας παλεύει σχεδόν μόνη της, όπως το 1940 ο Τσόρτσιλ, την ώρα που δέχεται απερίγραπτη υπονόμευση των προσπαθειών της, μέσα από το ίδιο της το κόμμα.

Είναι η Τερέζα Μέι αναλώσιμη, όπως πιστεύουν οι σκληροί brexiters; Ή θα αποδειχθεί, όπως ο ισχυρογνώμων Τσόρτσιλ, σωτήρας της χώρας της και της Ευρώπης;

Το παιχνίδι είναι ανοικτό και οι προβλέψεις ποικίλλουν. Η ζωή θα δείξει...