Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Ψεύτικες και επικίνδυνες παροχές για τις εκλογές

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Με τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση κινδυνεύουμε να βρεθούμε πολύ σύντομα σε συνθήκες 2010, με τις αγορές να κλείνουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και τη χώρα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πληρωμών. Και εξαγγέλλει πολιτική παροχών, ενώ ήδη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να την εφαρμόσει και ότι, αν τελικά επιμείνει, θα χρειαστεί να ληφθεί νέο πακέτο σκληρών διορθωτικών μέτρων πολύ μεγαλύτερου κόστους για τους πολίτες. Στον βωμό λοιπόν των εκλογών η κυβέρνηση υποθηκεύει τα αποτελέσματα της προσπάθειας του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, η κυβέρνηση αποδεικνύει τώρα ότι τίποτε απολύτως δεν έμαθε από τα μαθήματα του παρελθόντος.

Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα κατέρρευσαν στις διεθνείς αγορές. Πράγμα που σημαίνει ότι η πόρτα των αγορών για χρηματοδότηση της Ελλάδας άρχισε και πάλι να κλείνει. Εξαιτίας αυτής της αρνητικής στάσης των αγορών η κυβέρνηση αναβάλλει την έκδοση του προγραμματισμένου για τον επόμενο μήνα ομολόγου και η χώρα παραμένει προσωρινά χωρίς χρηματοδότηση. Δεν ενοχλεί αυτό την κυβέρνηση διότι έχει απόθεμα από το πλεόνασμα και δεν τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι πληρωμές. Αν, όμως, δεν ανοίξουν ξανά οι αγορές, δημιουργείται κίνδυνος για το κοντινό μέλλον.

Το εξωφρενικό είναι η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση αποφασίζει να λάβει μέτρα παροχών και να θέσει σε κίνδυνο όλα τα επιτεύγματα μόνο και μόνο για να εμφανίσει ένα φιλικό πρόσωπο πριν από τις εκλογές, γνωρίζοντας ήδη από τώρα ότι αυτή η πολιτική που εξαγγέλλει δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Πολλοί πιστεύουν ότι εφόσον η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και δεν χρειάζεται να ρωτήσει ούτε το ΔΝΤ ούτε τους Ευρωπαίους για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Εχουν ξεχάσει το πρώτο μάθημα που πήραμε από την αρχή της κρίσης, ότι στα μνημόνια μπήκαμε επειδή οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν. Και τώρα το δράμα ξεκινάει ξανά, σαν να βρισκόμαστε στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Οι αγορές ανέβασαν ήδη το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα Τσίπρα και στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή την παροχολογία, θα σταματήσουν να μας δανείζουν. Ετσι, η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες της.

Mε λίγα λόγια, δεν έχει μεγάλη σημασία αν επιτρέπουν οι ξένοι να πάρει η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα ή όχι. Με την έξοδο από το πρόγραμμα η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Αν, όμως, η πολιτική αυτή δεν εγκρίνεται από τις αγορές, σταματάνε αυτομάτως τη χρηματοδότηση. Ετσι οι αγορές πιέζουν τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές που εκείνες θεωρούν κατάλληλες για τη βελτίωση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ασφαλώς και γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα των παροχών. Και ο πρωθυπουργός έχει πλήρως και αναλυτικά ενημερωθεί γι’ αυτές. Κι όμως, αποφασίζουν εν ψυχρώ να θυσιάσουν τα πάντα για τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Ο μεν κ. Τσίπρας για να περισώσει ό,τι μπορεί από την εκλογική του δύναμη, ο δε κ. Τσακαλώτος γιατί έχει αρχηγικές φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα.

Είναι δε ακόμη πιο ενοχλητική η απόφασή τους επειδή γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού, αν εφαρμοστούν, θα διακόψουν τελείως τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Γνωρίζουν δηλαδή ότι ακόμη κι αν εκλεγούν, θα αναγκαστούν να πάρουν πίσω τα μέτρα και φυσικά το ίδιο θα ισχύσει και όταν θα εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, ανακοινώνουν μέτρα που θέτουν τη χώρα σε κίνδυνο και τα οποία δεν θα εφαρμόσουν. Ολα για να κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους και να εξαγοράσουν ή να υποκλέψουν τις ψήφους.

Δυστυχώς, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέραν της επανεκλογής της, είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα γι’ αυτόν τον στόχο και το κάνει με θράσος γνωρίζοντας ότι όλα όσα υπόσχεται είναι ψέματα.