Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Οι προκλήσεις του 2018

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε απρόσμενα γρήγορα και η Κυβέρνηση απέκτησε το πολιτικό αφήγημα που επεδίωκε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ωστόσο, η ευκολία με την οποία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνούν από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στους αναπτυξιακούς πλειστηριασμούς, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά η χώρα.

Οι δανειστές έχουν απηυδήσει μαζί μας  και δεν έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.  Ετοιμάζονται με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο να μας ξεφορτωθούν και η χώρα έχοντας ως δίκτυ ασφαλείας ένα απόθεμα ρευστότητας περίπου 15 δις. να απευθυνθεί  στις αγορές για τη χρηματοδότηση της.

Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση κατά τρόπο που πείθει τις αγορές ότι αξίζει να μας δανείζουν; Ακόμη κι όταν τα επιτόκια υποχωρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο, το κόστος δανεισμού της χώρας θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που μας δανείζει σήμερα ο ΕSM. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε ένα ιδιαίτερο οικονομικό περιβάλλον όπου οι αγορές είναι στα ύψη και καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εδώ και οκτώ χρόνια,  η στρόφιγγα του προγράμματος  ποσοτικής χαλάρωσης κλείνει σταδιακά και η τάση για τα επιτόκια είναι ανοδική.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διαφημίζει ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο και η Κυβέρνηση  δεν δείχνει να τα καταφέρνει με την οικονομία. Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν  σοβαρές ενδείξεις κόπωσης. Οι προσδοκίες με την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος, για την ανάπτυξη  τη φετινή χρονιά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι αρχικές εκτιμήσεις για 2,7%, φαίνεται ότι τελικά θα  προσγειωθούν στο 1,3%. Παρά την βοήθεια των εταίρων μας, θα μπορέσει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επιτυχία το 2018 αυτές τις προκλήσεις;

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No