Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Η πραγματική πρόκληση για ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το μνημόνιο, αλλά έχασε τη μάχη επειδή με τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν υπερφορολόγησε το σύμπαν. Και δεν το έκανε μόνον για να ανταποκριθεί στο στόχο των υψηλών πλεονασμάτων, αλλά και για να έχει περιθώρια να χρηματοδοτεί την επιδοματική πολιτική στις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν την εκλογική δεξαμενή του.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,9%. Γιατί οι Ελληνες να είναι ικανοποιημένοι επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια, όταν η συντριπτική πλειονότητα εξακολουθεί να βιώνει χειρότερες οικονομικές συνθήκες; Το 2007 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν περίπου 24.000 δολάρια, κατά κάτι ψηλότερα από το Ισραήλ που ήταν τότε περίπου 23.000. Σήμερα εμείς είμαστε κοντά στις 17.000 και οι Ισραηλινοί περίπου στις 36.000 δολάρια.

Πριν την κρίση το ελληνικό ΑΕΠ ήταν περίπου στα 240 δις. και υπολογιζόταν πως υπήρχαν επιπλέον 50-60 δις από την μαύρη οικονομία. Σήμερα είναι περίπου στα 185 δις. και υπολογίζεται πως η μαύρη οικονομία έχει συρρικνωθεί γύρω στα 20 δις. Ακόμη κι αν από θαύμα, με την εκλογή της νέας κυβέρνησης η οικονομία άρχιζε να τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 4%, μια απρόσκοπτη πολιτική τετραετία δεν επαρκεί για να φτάσει η οικονομία τα προ κρίσης επίπεδα. Πόσο μάλλον όταν εκτός από το βρόγχο των υψηλών πλεονασμάτων, έχει εγκαταλείψει τη χώρα το πιο ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν δημοσιονομικές βόμβες και μια σειρά άλλων κρίσιμων προβλημάτων που θα έχει απέναντι της η νέα κυβέρνηση.

Αν η επόμενη Κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι του Κ. Μητσοτάκη ακολουθήσει στην διαχείριση της οικονομίας την πεπατημένη και αποφύγει να πάρει γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις με ριζοσπαστικό χαρακτήρα, το πολιτικό της κεφάλαιο θα αναλωθεί σε πολύ σύντομο χρόνο από έναν λαό κουρασμένο και απηυδισμένο από την πολυετή κρίση. Μόνον δημιουργικές ανατροπές μπορούν να δώσουν ισχυρή δυναμική στην οικονομία. Και αυτή είναι η ουσιαστική πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No