Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1186

Αχρείαστη λιτότητα

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τη φορολογική εξόντωση της αγοράς και των πολιτών όπως και την δραστική περιστολή των δαπανών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Έναντι πρόβλεψης 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ όπως ανακοίνωσε η Eurostat, επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα και αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, αν δεν είχε κάνει αυτές τις διανομές που κόστισαν περίπου δυο δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσέγγιζε του 5,5%, έναντι της δέσμευσης που έχει η χώρα για 3,5%. Η Κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την υπέρβαση του στόχου -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- ως όπλο για το αίτημα στον ESM σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Ωστόσο, η υπέρβαση του πλεονάσματος το 2018 και η σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης να υπερακοντίζει το στόχο, αντικρίζονται με περισσότερη λιτότητα που υπονομεύει την ανάπτυξη. Οσο η Κυβέρνηση επιδιώκει μεγαλύτερα πλεονάσματα με συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας, στραγγαλισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και περιορισμό των δαπανών, τόσο μικρότερος θα είναι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Η εμμονή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επιβαρύνει τους πολίτες με περισσότερους φόρους υπονομεύει την οικονομία. Πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση δεν έδωσε την έμφαση που έπρεπε στην έναρξη μεγάλων επενδύσεων αλλά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No