Γενικός Δείκτης:689.96-1.26%
EUR/USD: 1.17

Κινητροδοσία στις επενδύσεις, όχι εξαναγκασμός

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Δημήτρης Παφίλας

Η φράση που φέρεται να είπε στον συνεργάτη του ο πρωθυπουργός σχετικά με την επένδυση της «Παπαστράτος» (ρε συ, είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει; ) αναδεικνύει και την άγνοια του, αλλά και τη βαθιά αποστροφή από τις επενδύσεις. Μια επένδυση του 2014 ήταν αρκετή, όμως, για να πάρει τα επικοινωνιακά εύσημα η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και να διαφημιστεί τζάμπα η Philip Morris.

Στις επενδύσεις και την ανάπτυξη αυτού που μας λείπει (ελληνική παραγωγή) σημασία έχει η κινητροδοσία και όχι ο εξαναγκασμός. Τι θέλουμε, λοιπόν, για να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα που εισάγουμε;

Κίνητρα, για να έλθουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα. Οι βιομηχανίες λ.χ που θα έλθουν στην Ελλάδα, και θα κατασκευάζουν προϊόντα που εισάγουμε, θα ήταν χρήσιμο να τους δίναμε το κίνητρο της απαλλαγής φορολογίας για δέκα έτη. Κάτι τέτοιο εφάρμοσαν επιτυχώς οι Κύπριοι μετά το 1974. Oι «κουμπάροι», επίσης, στην φορολογία των ξενοδοχείων επέτρεψαν την δυνατότητα οι αποσβέσεις να ξεκινούν από τον πρώτο χρόνο, έτσι τα χρήματα που συγκεντρώνονταν, επανεπενδύονταν.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες κίνητρα, για να έλθουν τα χρήματα στην χώρα. Η κινητροδοσία είναι καλύτερη από το να εξαναγκάζεις κάποιον να κάνει το οτιδήποτε. Με κίνητρα θα ερχόταν ακόμη και η Tesla στην Ελλάδα να κατασκευάζει αυτοκίνητα ή φορητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εξάλλου,μόνο αν η Ελλάδα αντικαταστήσει αρκετά από τα προϊόντα που εισάγει θα έχει θέση στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα περί αναπτυξιακής τράπεζας – που συζητά ο υπουργός Οικονομίας- την οποία θα στελεχώνουν οι κολλητοί του κάθε κόμματος και θα μοιράζουν τα χρήματα, είναι πρακτικές των περασμένων δεκαετιών.