Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

Οι ξένοι θα τα βρουν στο τέλος. Οι Έλληνες;

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Δημήτρης Παφίλας

Δυό είναι oι δείκτες που ενδιαφέρουν σε κάθε οικονομία παγκοσμίως: Η ανεργία και η αποταμίευση.

Και στα δυο η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει πολλαπλώς και τώρα μαζεύει τα επίχαιρα των πράξεων της. Αν η κυβέρνηση των Σύριζα- ΑΝΕΛ δεν ακολουθούσε την καταστροφική πολιτική των πρώτων 7 μηνών - ανάλογη ήταν η πολιτική των πρώτων 8 μηνών του Γ. Παπανδρέου που μας οδήγησε στο Μνημόνιο- δεν θα έκλειναν οι τράπεζες, ούτε θα τις ξεπουλούσε στο 0,30 της λογιστικής τους αξίας στις αυξήσεις κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2015. Οι τράπεζες δεν μπορούν να μαζέψουν καταθέσεις από τους φόρους η ανεργία εξυπηρετείται απο 3ωρα-4 ωρα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αφού το 2018 έρχεται σε μερικούς μήνες, και η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο. Η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες παγιδεύτηκαν απο την τακτική των σατανάδων του ΔΝΤ που απαίτησαν νέους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες ( ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού ) και ουδείς απο τους Ευρωπαίους δανειστές ( πέραν της ΕΚΤ ) δεν υπερασπίστηκε την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η μείωση των "κόκκινων" δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανάπτυξη του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, βλέποντας οι ξένοι επενδυτές την επιβολή του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα πωλούν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και μας λένε ότι, θα τα ξαναπούμε το 2018 στο τέλος του προγράμματος όταν θα έχουν καλύτερη ορατότητα, για τις τράπεζες. Το πρόσφατο, όμως, παρελθόν έχει δείξει ότι οι δανειστές τα βρίσκουν αργότερα μεταξύ τους ( Συμφωνία Λανγκάρντ – Μέρκελ. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η δυστυχία είναι ότι, την ίδια στιγμή, οι Έλληνες μένουν εγκλωβισμένοι με τους φόρους και δεν πρόκειται να απελευθερωθούν σύντομα.

Ούτε από το διεφθαρμένο κράτος που δίνει τις σφραγίδες στο πλοίο που μόλυνε την θάλασσα του Σαρωνικού, ούτε απο το υπόλοιπο κοστοβόρο κράτος. Οι Έλληνες, όμως, δεν θα έλεγαν όχι σ ένα κράτος που θα ξέραμε πόσο κοστίζει από πριν και θα ήταν λειτουργικό.

Τότε θα πλήρωναν 10% φόρους και όχι 80%. Όσο για τον Τσίπρα επιδιώκει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία μέχρι το 2019 ελπίζοντας ότι, θα πουλήσει την όποια λύση στους δικούς του και όλους όσοι παίρνουν κάτω απο 1000 ευρώ... Συνεπώς, οι ξένοι θα τα βρούν. Μένει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς που θα σπάσει το σημερινό συνονθύλευμα των Σύριζα- ΑΝΕΛ για να αποτιναχτεί ουσιαστικά ο ζυγός των δανειστών.