Γενικός Δείκτης:708.84-0.53%
EUR/USD: 1.17

Το τζάμπα «γεύμα» της χαζοαριστεράς

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Δημήτρης Παφίλας

Ρωτήσαμε έναν από τους μεγάλους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες (J.K. Bass) ποιο πράγμα ήταν εκείνο που έμαθε στα χρόνια της επενδυτικής του καριέρας. Αβίαστα απάντησε ότι δεν πρέπει να ακούμε τους λαϊκιστές που υπόσχονται ότι υπάρχει «τζάμπα» γεύμα...

Οι ασχολούμενοι περί τα οικονομικά καταλαβαίνουν ακριβώς τι θέλει πει. Στην Ελλάδα, όμως, που διχάστηκε επικίνδυνα με τις ψευδείς υποσχέσεις, τα δημοψηφίσματα, ανθεί το επάγγελμα της αριστεροσύνης και των επαναστατών των 200 ευρώ που σπάζουν τζάμια και ρίχνουν κόκκινες μπογιές. Κάτι σαν την περίφημη ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών, αλλά στην περίπτωση μας, η αριστεροσύνη διαφέρει καθώς οδηγεί μονίμως σε ναυάγια.

Ένα τέτοιο ναυάγιο ήταν και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές που πήγαν στο μηδέν μέσα στους επτά πρώτους μήνες του 2015. Πληρώθηκε και πληρώνεται ακριβά το τίμημα – αλλά όχι από αυτούς που το δημιούργησαν. Χάθηκαν οικονομίες, χάθηκαν ξένα κεφάλαια, επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Και τελικά οι τράπεζες πέρασαν σε ξένα χέρια μ' ελάχιστο αντάλλαγμα, σε σχέση με την αξία τους.

Τώρα το τίμημα - που πληρώνεται από όλους μέσω της φορολογίας - θα πρέπει να το δώσουν όλοι όσοι σκοπίμως δεν αποπληρώνουν τα δάνεια. Μοιραία και επειδή η Ελληνική Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ Κράτος, το τίμημα θα το πληρώσουν και όσοι συμπολίτες μας, δεν έχουν πραγματικά να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Λύνεται το θέμα αν αποκαλούμε ο ένας τον άλλο «ρουφιανάκο» ή αν βγούμε στο βουνό ως τροτσκιστές του .... ΚΚΕ; Λύνεται το θέμα επειδή οι Ρουβίκωνες έσπασαν τα τζάμια εταιρείας που ανήκει σε ξάδελφο του υπουργού οικονομικών; Όχι βεβαίως. Η σεισάχθεια που κήρυττε ο σημερινός ηγέτης του συνοθυλεύματος της χαζοριστεράς κοστίζει ακριβά.

Η οικονομική, επίσης, κατάρρευση, που έρχεται λ.χ στην ΔΕΗ επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί υποστήριζαν το κίνημα «Δεν πληρώνω» θα είναι αναπόδραστη. Τι θα κάνουν τότε οι κάθε είδους κήρυκες της αριστεροσύνης; Θα συνεχίσουν να αποκαλούν τους υπόλοιπους Έλληνες ως νεοφιλελέδες; Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Γ. Παρασκευάς, στο στοίχημα δεν μπορείς να πληρώνεις τις γόπες σε τιμές αλανιάρας τσιπούρας. Και ο Τσίπρας ήταν ένας τέτοιος πολιτικός, που πληρώνεται με ακριβό τίμημα. Γόπα με τιμή αλανιάρας τσιπούρας...