Γενικός Δείκτης:717.90.34%
EUR/USD: 1.1378

Το αύριο θα είναι καλύτερο - Όχι για όλους

  • ( UPD -12/01/2019 13:39:11 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου
Δημήτρης Παφίλας

Καμία βραδινή ραδιουργία στο Μέγαρο Μαξίμου, καμία συνέντευξη, καμία ντουντούκα δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Το ελληνικό ομόλογο έχει διπλάσια διαφορά απο το Ιταλικό (spread) στις 411 μονάδες έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Μέχρι τώρα, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για τις τράπεζες, ούτε για το Χρηματιστήριο, μας έλεγε ότι η απόδοση του ελληνικού επηρεάζεται απο
την κρίση στην Ιταλία, την Τουρκία κλπ.

Όπως σοφά είχε πει ο υπεύθυνος εκλογικής εκστρατείας του Κλίντον, αν επέστρεφε στην επόμενη ζωή θα ήθελε να είναι η αγορά ομολόγων, ενω ο σημερινός πρωθυπουργός κόμπαζε πως θα βαράει το νταούλι στις αγορές. Και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία τον καθοδήγησε στη σημερινή εικόνα, ήλθε στην Ελλάδα για την χώρα της, τις επιχειρήσεις της, να αρπάξει ό,τι απέμεινε, μετά τον οκταετή μηδενισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, αυτές τις ημέρες που κρίνεται ένα Εθνικό θέμα οι ξένοι οίκοι έξεδωσαν εκθέσεις με τις τιμές των ελληνικών τραπεζών 32% χαμηλότερα απο τώρα.

Τι θέλουν να μας πουν άραγε;

Καμία σύνδεση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την Συμφωνία των Πρεσπών, μας είπε η Μέρκελ, όπως μεταδίδουν από χθες τα φερέφωνα. Αν ισχύει αυτό, γιατί ο ευρωπαίος επόπτης (SSM) αφήνει μια δράκα κερδοσκοπικών funds να κανονίζουν την πορεία μιας οικονομίας μέσω των τραπεζικών μετοχών ; Εκτός απο τους κλειστούς δρόμους θέλουν κάτι άλλο;

Ο Ευρωπαίος επόπτης χρειάζεται να αντιδράσει ιδιαίτερα σήμερα που είναι Ιταλός επικεφαλής. Επειδή, όπως, κανείς δεν γνωρίζει τι θα μας φέρει το αύριο, καλό είναι ο πρωθυπουργός να ψάξει να δει που βρίσκονται οι πρώην προκάτοχοι του.  Ένας κάνει διαλέξεις στην Κίνα, ένας άλλος υπουργός Οικονομικών έγραψε βιβλίο, ένας άλλος θέλει να γίνει ευρωβουλευτής για να γλιτώσει την φυλακή.

Εμείς οι υπόλοιποι όπως και οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να πιστέψουμε ότι, θα είναι καλύτερο το αύριο. Δεν θα δείξουμε ποτέ πόσο φοβισμένοι είμαστε, που έλεγαν και οι Duran Duran.