Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%
EUR/USD: 1.18

Μπορεί ο Μακρόν να αλλάξει την Ευρωπη;

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν με την ομιλία του από το βήμα της Πνύκας στην ουσία ανήγγειλε τη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στην ευρωζώνη.

Είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας μίλησε απλά και καθαρά για τα μεγάλα προβλήματα και τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο Γάλλος πρόεδρος έβαλε επί τάπητος ένα γενικό πολιτικό σχεδιασμό για μεγάλες αλλαγές, όπως το ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών και ο κοινός προϋπολογισμός, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, με κοινοβουλευτικό έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία.

Ακόμα και όσοι θεωρούν ότι τα όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ανέφικτα ή προεξοφλούν ότι θα σκοντάψουν στην αδιαλλαξία της Γερμανίας, δεν μπορούν να παραγνωρίσουν ότι και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε ανοικτά τα μεγάλα ζητήματα και ανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει ευρύτατο κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές δημιουργούν μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει.

Στην πράξη, βέβαια, ο Μακρόν παρουσίασε ένα σχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Όταν λέει «δημοκρατικές διαδικασίες» εννοεί «να μην αποφασίζει για την ευρωπαϊκή οικονομία ο Σόιμπλε», κι όταν μιλά για κοινό προϋπολογισμό και επενδύσεις, ξέρει ότι είναι η μόνη λύση για να τραβήξει τη Γαλλία και τις άλλες χώρες του Νότου από το οικονομικό τέλμα.

Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν ποντάρει στην αλλαγή των ευρωπαϊκών ισορροπιών για να αντισταθμίσει το δύσκολο πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας του.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το γεγονός είναι ότι οι θέσεις του για την Ευρώπη, εφόσον τελικά προχωρήσουν ευνοούν και την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι διεργασίες δεν θα καταλήξουν σε ένα γαλλο-γερμανικό ντιλ για ένα σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα σε βάρος όσων μείνουν εκτός.

Το βέβαιο είναι ότι το 2018 πολλά από τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην ευρωζώνη θα αλλάξουν..