Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Ευρώπη και Ελλάδα θα πληρώσουν τα «σπασμένα» των γερμανικών εκλογών

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών παρότι διατηρεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, η οποία θα έχει συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά και ειδικά για την Ελλάδα.

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, η κυρίαρχη εκτίμηση στα ευρωπαϊκά λόμπι ήταν ότι σε γενικές γραμμές υπήρχε λίγο-πολύ κοινό έδαφος μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σχέδια για τις αλλαγές στην ευρωζώνη και επομένως αυτά θα προχωρούσαν με μεγάλα βήματα από τη στιγμή που θα σχηματιζόταν η κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Από τη στιγμή, όμως, που οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, η λύση οδηγεί αναγκαστικά στη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Φιλελεύθερους (Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP) και τους Πράσινους.

Το FDP όμως έχει διαφορετική άποψη για το μέλλον της ευρωζώνης, οπότε τα γαλλικά όνειρα για Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα μοιράζει χρήματα για επενδύσεις στο Νότο από έναν κοινό προϋπολογισμό στον οποία θα συνεισφέρουν μέρος από τα πλεονάσματά τους οι Γερμανοί, μάλλον μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Ακόμα και για κάποιες προσχηματικές εναλλακτικές στις οποίες ήταν έτοιμη να ενδώσει η Άνγκελα Μέρκελ για να “εξαγοράσει” τη γαλλική υποστήριξη θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος πιστεύει ότι όλη η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει το γερμανικό μοντέλο.

Η νέα υπό σχηματισμό γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ για την Ελλάδα τα πράγματα προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολα.

Οι Φιλελεύθεροι είναι κάθετα αντίθετοι σε οτιδήποτε γράφει επάνω “ενίσχυση” ή “ελάφρυνση” της Ελλάδας, ενώ ο Λίντνερ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Grexit.

Επομένως το περιβάλλον γίνεται πολύ αφιλόξενο για τη συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αφού μπορεί η ευρωζώνη να έχει δεσμευτεί με τις αποφάσεις του eurogroup ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Οι Φιλελεύθεροι λένε ότι θα διεκδικήσουν και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτό μένει να φανεί, καθώς δεν αποκλείεται στο πλαίσιο των περίπλοκων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα τελικά να συμβιβαστούν με κάτι άλλο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμείνει στο πόστο τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί στο Βερολίνο να παραμείνει η γνώριμη ηγετική φυσιογνωμία της Άνγκελας Μέρκελ, αλλά επί της ουσίας πολλά πράγματα θα αλλάξουν την επόμενη ημέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.