Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Οι κορμοράνοι, οι μετανάστες και ο Βωβός

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Μαριάννα Τζάννε

Από την εποχή που οι συμπαθείς κορμοράνοι, έπρεπε να προστατευτούν (!) από την λαίλαπα Βωβού στο Βοτανικό, είχε να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ελαιώνα. Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Και αυτή την φορά όχι με την δημοτική παράταξη «Ανοικτή Πόλη», όπως ήταν τότε αλλά ως κόμμα του 36%, που παρά τις διχαστικές τάσεις που εμφανίζει στο εσωτερικό, παραμένει ισχυρό στην κοινωνία. Οι αυξημένες ροές μεταναστών που κατακλύζουν τον νησιωτικό χώρο και όχι μόνο, έφεραν τον Ελαιώνα ξανά στο προσκήνιο.

Δίνουν όμως και την χαριστική βολή στην χαβούζα της Αθήνας, που τα κύματα προσφύγων την φέρνουν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Ποιος θα ασχοληθεί ξανά με εμπορικά κέντρα, γήπεδα του μπάσκετ, καταστήματα και κέντρα ψυχαγωγίας αλλά και ποιος θα σχεδιάσει υποδομές για την μεταφορά στην περιοχή του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων που οραματίζονταν οι προηγούμενες πολιτικές;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η περιοχή του Ελαιώνα θα είναι ένας προσωρινός καταυλισμός για τους λαθρομετανάστες της κυρίας Τασίας που δεν σταματά να αιφνιδιάζει με τις δηλώσεις της. Σαν αυτή που έκανε προ ημερών στο "Θέμα", υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες θεωρούν την χώρας μας διαμετακομιστικό κέντρο (sic τράντζιτ)'! Με τις λιγοστές όμως επιλογές που υπάρχουν ώστε τα υπαίθρια κολαστήρια διαμονής να είναι μακριά από την πόλη και το κύμα των μεταναστών να μεγαλώνει, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Ο στρατός θα αναλάβει να εγκαταστήσει τις σκηνές και τα κοντέινερς και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας τα σισσίτια. Και έπειτα θα έρθουν οι κοινοτικοί πόροι αλληλεγγύης που σύμφωνα με την κ. Τασία «ξέχασε» να διευθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε για το ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο Βωβού έχει ναυαγήσει προ πολλού. Από τότε που ήταν κόμμα μειοψηφίας. Όπως ναυάγησε και η περιβόητη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε το σχέδιο για την δημιουργία του νέου γηπέδου.

Το τελευταίο διάστημα οι φήμες για ανάσταση του εμπορικού έρχονται και φεύγουν. Με απόφαση του Πρωτοδικείου, έχει ανάψει το πράσινο φως για την υπαγωγή της τεχνικής εταιρείας στο άρθρο 99 ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με τις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση του mall προκειμένου να περιέλθει σε νέα εταιρεία που θα εκχωρηθεί στις τράπεζες. Η υπόθεση ωστόσο έχει παγώσει λόγω των capital controls, με τις τράπεζες να αδυνατούν να εκταμιεύσουν τα αναγκαία κονδύλια που χρειάζεται η εταιρεία για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θεωρητικά στο παιχνίδι παραμένει ως ενδιαφερόμενος του mall στο Βοτανικό ο αμερικανικός οίκος Hines. Όμως είναι βέβαιο ότι μαζί με τις τράπεζες το ακίνητο θα περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.