Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Πόσους λαγούς έχει ακόμα στο καπέλο του ο μάγος Τσίπρας;

  • Print
Προσθήκη σχολίου
 Βασίλης Στεφανακίδης

Είχαμε πιστέψει(αφελώς) ότι τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης τα οποία τελείως συμπτωματικά ανακοινώνονται πριν τις εκλογές, τελειώνουν με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και άντε μερικές χιλιάδες ακόμα προσλήψεις.

Πιστέψαμε με βάση την απλή λογική και την απλή αριθμητική ότι μέχρι εκεί φθάνουν τα οικονομικά μας κι αυτό με ρίσκο για το μέλλον.

Γελαστήκαμε όμως, γιατί ο μάγος πρωθυπουργός μας, έχει φαίνεται κι άλλους λαγούς μέσα στο καπέλο του.

Κι όσο τα δημοσκοπικά ευρήματα θα τον δείχνουν να υπολείπεται του βασικού του πολιτικού αντιπάλου τόσο θα αβγαταίνουν οι παροχές.

Το ομολόγησε άλλωστε στην τελευταία “διάτρητη” συνέντευξη του όταν είπε πως τις επόμενες μέρες θα καλέσει το οικονομικό του επιτελείο, προκειμένου να αποφασίσουν τι άλλο μπορούν να δώσουν στους ψηφοφόρους μπας και τους αλλάξουν γνώμη.

Και ήδη οι διαρροές που γίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο, κάνουν λόγο για νομοθέτηση από τώρα, της μη μείωσης του αφορολόγητου από 1-1-20. Άσχετα αν πριν λίγες μέρες πριν στο Eurogroup, ο Τσακαλώτος υπέγραψε για άλλη μια φορά, στο κοινό ανακοινωθέν αυτή τη φορά, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή του. Και μάλιστα με δεδομένο ότι τον Γενάρη δεν ξέρουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση αλλά όλοι εικάζουμε, πως έχει μικρές πιθανότητες να είναι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, έχει υπολογισθεί ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,9 δισ. ευρώ.

Επομένως με την εφαρμογή του, θα μπορούσε κανείς κάνοντας μια διασταλτική ερμηνεία, να υποθέσει πως με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε ο επόμενος κυβερνήτης όποιος κι αν είναι, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών.

Όμως από τα κυβερνητικά φερέφωνα διαρρέεται πως εκτός από το αφορολόγητο που δεν θα μειωθεί, η κυβέρνηση εξετάζει να ανακοινώσει τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από 22 σε 20%, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ΦΠΑ από 24 σε 22%, διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν εξαιρεθεί λόγω μεταναστευτικού, μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ποιος ξέρει, στην περίπτωση που τα επόμενα γκάλοπ, δείξουν περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας, μπορεί να χαριστούν και τα δάνεια όλων μας με μια σεισάχθεια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής. Με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά όταν μάλιστα στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουμε και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ;

Βρήκαν μήπως κανένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Κουμουνδούρου και μας το κρύβουν; Ανακάλυψαν φυτείες με λεφτόδενδρα στο Θεσσαλικό κάμπο ή απλώς μας δουλεύουν κατά τα ειωθότα; Γιατί και αφορολόγητο και φοροελαφρύνσεις δεν γίνεται.

Γίνεται όμως εύκολα, ένας φθηνός εντυπωσιασμός και εγγράφεται υποθήκη για την επομένη των εκλογών του Οκτωβρίου όταν κάποια άλλη κυβέρνηση θα καταρτίζει τον προϋπολογισμό. Θα βγουν τότε και θα λένε στον ελληνικό λαό πως αν δεν κάνατε το λάθος και ψηφίζατε εμάς τώρα δεν θα μειωνόταν το αφορολόγητο και επιπλέον θα εφαρμόζαμε όλες τις ελαφρύνσεις που σας είχαμε πει!

Αλήθεια όμως, πόσοι απόμειναν να πιστεύουν όλα αυτά τα παλαιάς κοπής πολιτικάντικα κόλπα; Θα τα μάθουμε μάλλον την ώρα της κάλπης, αν και για τη σοφία του ελληνικού λαού, δεν βάζω κανένα στοίχημα γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα το χάσω.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No