Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

ΕΛ.ΠΕ: Διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για εισαγωγές πετρελαίου

  • ( UPD -04/10/2017 09:20 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην επιχειρηματική αποστολή του Πρωθυπουργού που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, θα συμμετάσχει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, έχοντας διαδοχικές επαφές στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον στις 14 και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ρίξει τελευταία ισχυρές γέφυρες στην Αμερικανική Ήπειρο με έντονο ενεργειακό χρώμα. Πέρα από την δρομολογημένη συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό της ExxonMobil και την Total για τους υδρογονάνθρακες, η εταιρεία πρόκειται να διερευνήσει και τις δυνατότητες εισαγωγής στην Ελλάδα σχιστολιθικού πετρελαίου, του λεγόμενου shale oil.

Πρόκειται για μη συμβατικό πετρέλαιο, το οποίο ανακτάται με την επεξεργασία βραχώδη σχιστολιθικών σχηματισμών μικρού βάθους που περιέχουν πετρέλαιο. Σχιστολιθικά πετρώματα με μεγάλα αποθέματα έχουν εντοπιστεί στο Τέξας αλλά και σε άλλες πoλιτείες των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Αμερική να καθίσταται τα τελευταία χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Στην Ευρώπη, κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου υπάρχουν στην Εσθονία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Παλιότερη μελέτη του ΙΓΜΕ είχε εντοπίσει ανάλογα πετρώματα στην Πίνδο, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι επαφές των ΕΛΠΕ με κορυφαίους traders έχουν ξεκινήσει από καιρό, όμως δεν έχουν προχωρήσει καθώς χρειάζεται να μπουν στο τραπέζι οι όροι της συμφωνίας και πάνω από όλα η ποιότητα αλλά και η τιμή που θα καταστήσει επωφελής την εισαγωγή του πρώτου φορτίου που θα διατεθεί στην ελληνική αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required