Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1216

Φουντώνει η μάχη των μνηστήρων για το «Esperia»

  • Print
Προσθήκη σχολίου

της Στεφανίας Σούκη

Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τον ΕΦΚΑ για το ιστορικό ξενοδοχείο της Σταδίου - Ποιοι μεγάλοι  παίκτες θα υποβάλουν προσφορές μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018 και πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την εκμετάλλευση των μεγάλων φιλέτων του κέντρου της Αθήνας

Για το πρώην «Esperia Palace» της οδού Σταδίου θα δοθεί η επόμενη μεγάλη ξενοδοχειακή μάχη της Αθήνας, η οποία παραμένει αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα προορισμός για ξένους και εγχώριους παίκτες, παλιούς αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά. Ηyatt, Accor, Ηard Rock είναι μερικά από τα ξένα ονόματα που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στο νέο hot spot του κέντρου της Αθήνας, ενώ το όνομα του Ιβάν Σαββίδη φιγουράρει μεταξύ των ενδιαφερομένων, στο πλαίσιο της καθόδου του επιχειρηματία στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να τρέξουν οι δια­γωνιστικές διαδικασίες από τον ΕΦΚΑ για το ιστορικό ξενοδοχείο επί της οδού Σταδίου 22, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να υποβληθούν οι προσφορές για τη μακροχρόνια εκμίσθωση και ανάληψη της διαχείρισης του ακινήτου, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010, με ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Το «Esperia Palace» ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης, το 2010. Τότε μπήκε και το λουκέτο αφού λόγω νομοθετικού κενού δεν υπήρχε δυνατότητα μείωσης του τιμήματος από τον ιδιοκτήτη (Ταμείο Νομικών) στον τότε διαχειριστή.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρώην «Esperia»

Τώρα ο ΕΦΚΑ, από την πλευρά του αρμόδιου φορέα διαχείρισης, προκηρύσσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο στις αρχές φθινοπώρου είχε ενταχθεί και αυτό μαζί με άλλα κτίρια του κέντρου στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων, με στόχο τη χρήση τους από υπηρεσίες και φορείς του στενότερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξυπηρετώντας δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό. Με δεδομένα τη μοναδικότητα αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για το πολυσυζητημένο ακίνητο των 12.000 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, ο νέος διαγωνισμός πρόκειται να προσελκύσει ουκ ολίγα μεγάλα ονόματα από τον χώρο του τουρισμού:

■ Accor: Από πλευράς των μεγάλων ξένων αλυσίδων, o όμιλος της Accor, που θα κλείσει αισίως τα 30 χρόνια παρουσίας του στη χώρα μας, φαίνεται ότι είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων, πιθανότατα με ξένους συνεταίρους. Το 1988 η Accorhotels έφτιαξε το πρώτο της ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, το «Novotel» στην Ομόνοια. Εκτοτε είναι από τους λίγους ξένους ομίλους που έχουν επενδύσει στη χώρα μας τόσο στο κομμάτι της ιδιοκτησίας ξενοδοχείων όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης, έχοντας υποστεί ωστόσο και τις συνέπειες της κρίσης.

Ο γαλλικός κολοσσός ταξιδιών και αναψυχής με πάνω από 4.100 ξενοδοχεία, θέρετρα και κατοικίες σε όλο τον κόσμο αναζητεί εδώ και καιρό να κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, έχοντας εξετάσει διάφορες προτάσεις.

■ Hyatt: Αντίστοιχα, το μεγάλο βήμα στο κέντρο θέλει να κάνει και η Hyatt, η οποία αναζητεί επίσης το κατάλληλο ακίνητο προκειμένου να τοποθετηθεί στην καρδιά της Αθήνας, πέραν του πρώην «Athens Ledra» στη λεωφόρο Συγγρού, για το οποίο όμως δεν έχουν πέσει ακόμη οι υπογραφές με τους νέους ιδιοκτήτες, το δίδυμο των Hines και Henderson Park.

■ Wyndham-Zeus: Στα ονόματα των ενδιαφερομένων για το ακίνητο της Σταδίου ακούγεται και ο αμερικανικός όμιλος της Wyndham με τον συνεργάτη της στην Ελλάδα, τη Zeus του Χάρη Σιγανού, έχοντας ήδη στη φαρέτρα του τις θετικές επιδόσεις του πρώτου χρόνου λειτουργίας του «Wyndham Grand Αthens» στην πλατεία Καραϊσκάκη, το οποίο μάλιστα είναι κι ένα από τα καλύτερα από πλευράς επιδόσεων του ομίλου στην Ευρώπη. Παράλληλα προετοιμάζει ήδη τα επόμενα βήματά του, στην Αττική Ριβιέρα αυτή τη φορά, το πρώτο τρίμηνο του 2018 με τα «Dolce Attica Riviera» στη Βραυρώνα, «Ramada Attica Riviera» στο Μάτι και «Wyndham Grand Residences» δίπλα από την υφιστάμενη πεντάστερη μονάδα στο Μεταξουργείο.

«Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μεγάλες προοπτικές και ο όμιλος της Wyndham θα εξακολουθήσει να αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες για τα διάφορα brands του ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη εντός κι εκτός Αθηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Μίτσελ, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Wyndham Hotel Group σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς του ομίλου στην Ελλάδα και τις επόμενες κινήσεις του.

■ Ηard Rock Inter­na­tional: Μία ακόμη προσπάθεια, μετά το ανεπιτυχές πρώτο εγχείρημά της το πρώτο εξάμηνο του 2017 για το πρώην κτίριο της ΑΤΕ στη γωνία Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2, φαίνεται ότι θα κάνει και η Ηard Rock International, η οποία θέλει επίσης να μπει στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

■ Ιβάν Σαββίδης: Είσοδο ή μάλλον... κάθοδο στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας επιθυμεί και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση του πεντάστερου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης και ενδιαφέρεται και για την αγορά της Αθήνας, εφόσον βρεθεί ένα εμβληματικό project, κριτήρια που φαίνεται ότι πληροί το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην «Esperia Palace».

■  Από τους εγχώριους παίκτες ο όμιλος Αφοί Μουσαμά, διαθέτοντας ήδη τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, το «Crowne Plaza Athens City» στην οδό Μιχαλακοπούλου, το «Holiday Inn Athens Attica Avenue» επί της Αττικής οδού και το πρόσφατα ανακαινισμένο «Ηoliday Suites Αrnis Street» στα Ιλίσια, ενδιαφέρεται επίσης για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του στο κέντρο της Αθήνας.

Οι λοιπές μάχες και οι κίνδυνοι για την Αθήνα

Η κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία και στην αγορά ακινήτων της Αθήνας, αφού, κατά κοινή ομολογία, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την αγορά-μίσθωση κενών κτιρίων ή ακινήτων διαφορετικών χρήσεων με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες.

■ Πρεμιέρα για το «Κ29» στην Αγίου Κωνσταντίνου: Στην κινητικότητα που παρατηρείται πιθανόν να κρύβεται και ο κίνδυνος «μικρής φούσκας», αν αυτή περιοριστεί μόνο στο κομμάτι του τουρισμού και αποδειχθεί... μονοθεματική: «Η Αθήνα αυτή τη στιγμή, μετά την ερημοποίηση των τελευταίων ετών και την κρίση του κλάδου των ακινήτων, προσφέρει πληθώρα ακινήτων για την ανάπτυξη νέων καταλυμάτων. Τα μεγέθη του τουρισμού της Αθήνας πράγματι βελτιώνονται και πρέπει να υπάρχουν νέα προϊόντα, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν θα μιλάμε για υγιή εξέλιξη, γιατί ο τουρισμός θα πρέπει να λειτουργήσει συνολικά ως εφαλτήριο για την ανάκαμψη και άλλων τομέων και να μην αναπτύσσεται μονόπλευρα ως κλάδος», σχολιάζει σχετικά ο κ. Σιγανός της Zeus International, η οποία είναι από τις εταιρείες που επενδύουν συστηματικά τον τελευταίο καιρό στην αγορά της Αθήνας, προχωρώντας και στο νέο εγχείρημα για το «Κ29», το νέο συγκρότημα των 30 τουριστικών διαμερισμάτων (serviced apartments) στην Αγίου Κωνσταντίνου 29 που θα ανοίξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

■ Kι άλλο 4άστερο στο Σύνταγμα: Ακριβώς αυτή τη «δεύτερη ευκαιρία» εκμεταλλεύτηκαν η ΛΑΜΨΑ και ο όμιλος Λασκαρίδη (των «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George»), που σκοπεύουν να επενδύσουν 16 εκατ. ευρώ στη νέα 4άστερη μονάδα στο ακίνητο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στο Σύνταγμα, γωνία Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2, έχοντας μισθώσει το ακίνητο για περίοδο 30 ετών από το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

κολο1

«Ζωντανεύει» το υπέροχο νεοκλασικό επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, με επένδυση άνω των 7  εκατ. ευρώ από τον όμιλο Κόκκαλη, μέσω της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

■ Βoutique ξενοδοχείο από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5: «Δεύτερη ευκαιρία» για άλλο ένα ακίνητο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που φιλοξενούσε κατεξοχήν εμπορικές επιχειρήσεις και γραφεία. Ωστόσο, χτυπήθηκε και αυτό από την κρίση. Τώρα θα αποτελέσει το νέο εγχείρημα του ομίλου Κόκκαλη μέσω της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο Σύνταγμα, επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5. Οι πληροφορίες λένε για επένδυση άνω των 7 εκατ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή για ένα boutique ξενοδοχείο που θα ανοίξει σε ενάμιση χρόνο περίπου, το 2019.

■ Και ο «Αίολος» στην Πλάκα: Νωρίτερα πάντως, με το άνοιγμα της θερινής σεζόν του 2018, προγραμματίζει ο όμιλος να ανοίξει το πρώην ξενοδοχείο «Αίολος» στην Πλάκα, επί της οδού Αιόλου 3-5 και Αδριανού, στο διατηρητέο ακίνητο του 1835, το οποίο έχει μισθώσει από τον γνωστό επιχειρηματία του Μοναστηρακίου Σπύρο Μπαϊρακτάρη.

■ Επενδύσεις Coco-Mat σε Κολωνάκι και Ακρόπολη: Λίγο αργότερα, προς το τέλος του 2018, αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη boutique ξενοδοχείο στο Κολωνάκι από την οικογένεια Ευμορφίδη των Coco-Mat, μέσω της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί στην πρώτη τουριστική επενδυτική ακινήτων. Η εταιρεία έχει αγοράσει δύο ακίνητα στις οδούς Ηροδότου και Υψηλάντου, τα οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε boutique hotels με μία επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη τη (θετική) εμπειρία από το 4άστερο «Coco-Mat Hotel» Athens στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το οποίο προορίζεται να ενταχθεί επίσης στην ΑΕΕΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμη εγχείρημα, ύψους 10 εκατ. ευρώ, της οικογένειας Ευμορφίδη, βρίσκεται σε εξέλιξη κάτω από την Ακρόπολη για μονάδα 5 αστέρων που θα είναι έτοιμη στο τέλος του επόμενου έτους.

  • copyright: Yes
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required