Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Ο κορυφαίος διαμεσολαβητής ασφαλιστικών υπηρεσιών

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τη θεσμική του ιδιότητα, αυτή του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Οικονομικός παράγοντας του τόπου με σοβαρό λόγο και συχνές παρεμβάσεις, έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της επιβολής των capital controls, αλλά και εξαιτίας σειράς μαχών υπέρ των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών. Εκείνων δηλαδή που σηκώνουν τα μεγάλα βάρη της οικονομικής κρίσης και λίγο έλειψε να πέσουν στα βράχια λόγω συγκεκριμένων πολιτικών.

Παρά όμως τα παραπάνω, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ο κορυφαίος σε πωλήσεις Ελληνας διαμεσολαβητής ασφαλιστικών υπηρεσιών, με τζίρο 63 εκατ. ευρώ, παρουσία σε όλη την επικράτεια, χιλιάδες συνεργάτες που εξυπηρετούν επαγγελματικά 230.000 ασφαλισμένους. Μέγεθος τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα. Πολύ περισσότερο, όμως, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Mega Brokers ενσαρκώνει ένα αυθεντικό «λαϊκό» success story. Και αυτό διότι ο 55χρονος επιχειρηματίας δεν γεννήθηκε σε κάποια ακριβή συνοικία των Αθηνών, αλλά στην πάντοτε φτωχική Αγία Βαρβάρα. Μια περιοχή την οποία τιμά ακόμη και σήμερα και σε πείσμα όσων ξεχνούν πού γεννήθηκαν πάντοτε την αναδεικνύει και τη μνημονεύει. «Το ότι δεν γεννήθηκα στο Κολωνάκι για εμένα είναι τίτλος τιμής», μας λέει γελώντας.

Επένδυση μέσα στην κρίση

Είναι σίγουρο ότι success stories στον επιχειρηματικό κλάδο εν καιρώ κρίσης δεν θα βρει εύκολα κανείς. Σαφώς και υπάρχουν, αλλά είναι μετρημένα και συνήθως έχουν να κάνουν με εταιρείες που την εποχή της ευημερίας δεν ανοίχτηκαν. Δεν παρασύρθηκαν από την ασυδοσία της εποχής και κράτησαν μικρό καλάθι. Επένδυσαν μέχρι εκεί που μπορούσαν με δικά τους κεφάλαια και τώρα, όπου οι εποχές έχουν αλλάξει, μπορούν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Mega Brokers S.A., η ελληνική μεσιτική εταιρεία ασφαλειών που διαγράφει τα δικά της χρόνια επιτυχίας στην ασφαλιστική αγορά εκτοπίζοντας σε κύκλο εργασιών ακόμη και θυγατρικές μεσιτικές εταιρείες ασφαλειών τραπεζικών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στην πρώτη θέση της διαμεσολάβησης ασφαλιστικών υπηρεσιών στην ασφαλιστική αγορά, συγκρινόμενη πλέον μόνο με τους πολύ μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Με πανελλαδικό δίκτυο 1.300 ασφαλιστών, καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες είτε αυτές αφορούν επαγγελματίες, είτε νοικοκυριά. Πρόσφατα μάλιστα προχώρησε σε σημαντική επένδυση για τα δεδομένα της αγοράς, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, σε καινούριο, ιδιόκτητο κτίριο πλησίον της λεωφόρου Συγγρού. «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση σε ό,τι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις μας η οποία ολοκληρώθηκε με μηδενικό δανεισμό», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προτού η εταιρεία κλείσει τα 30 χρόνια λειτουργίας, το οποίο δείχνει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να προσφέρουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: ασφαλιστικές υπηρεσίες και προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών σε μια περίοδο όπου ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αίσθημα της ασφάλειας».

Σε μια αγορά γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες λόγω της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου πιστεύει ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει τις λύσεις. Αυτή την περίοδο εξάλλου πλήθος είναι τα ερωτήματα και μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών που προσπαθούν να δουν αν τους συμφέρουν συνταξιοδοτικά προγράμματα ή πακέτα υγείας λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει και ο δημόσιος νοσοκομειακός χώρος. «Στόχος όλων μας ως κλάδος αλλά και της εταιρείας μας είναι να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Να δώσουμε ένα καινούριο στίγμα και να εξαλείψουμε τον φόβο του κόσμου για τα γνωστά... ψιλά γράμματα. Να εκπαιδεύσουμε το κοινό ώστε να κατανοήσει τα ευεργετήματα της ιδιωτικής ασφάλισης. Με δραστηριότητες σε όλους τους κλάδους της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η εταιρεία μπορεί και θέλει να εξυπηρετήσει κάθε ασφαλιστική ανάγκη: για τους οικογενειάρχες που θέλουν να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους.

Για τους δημιουργικούς και ταλαντούχους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν. Για τους δύσκολους και σκληρά εργαζόμενους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν, αλλά και για τους -ηλικιακά νέους- μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο συνδυασμός της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών με την εκπαίδευση είναι αυτός που δημιουργεί έναν επαγγελματία στον χώρο. Γι' αυτό και η Mega Brokers επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην τεχνολογία όπως η πλατφόρμα «Ερμής», που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες των συνεργατών - ασφαλιστών της εταιρείας.
Με αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από το προσωπικό ακόμη και εξ αποστάσεως προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο συγκριτική τιμολόγηση προγραμμάτων ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και αγορά συμβολαίων χωρίς περιττές αναμονές.

Η εκπαίδευση είναι άλλος ένας βασικός πυλώνας της εταιρείας. Είτε μέσω webinar είτε στο νέο άρτια εξοπλισμένο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας, οι συνεργάτες εκπαιδεύονται συνεχώς προκειμένου να είναι σωστά ενημερωμένοι για κάθε απορία των ασφαλισμένων. Πρόκειται για υποδομές που έχουν φροντίσει να πιστοποιήσουν και με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015.

Ιστορία

Η Mega Brokers δημιουργήθηκε το 1990 στην Αγία Βαρβάρα από τον κ. Χατζηθεοδοσίου με την επωνυμία Ασφάλειες Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος θυμάται ότι τότε το γραφείο του είχε μόλις έναν υπάλληλο, καμία συνεργασία με άλλο ασφαλιστικό γραφείο και λιγοστούς -φίλους και γνωστούς- πελάτες. Ωστόσο, με το πείσμα του και τη ματιά του αυτοδημιούργητου, κατόρθωσε να ανέλθει.

Δύναμη δική του το γεγονός ότι γεννήθηκε αγωνιστής και δεν σταματάει ποτέ παρά τα προβλήματα. Το 1998 και έχοντας σημειώσει ήδη τις πρώτες επιτυχίες της, η εταιρεία άνοιξε γραφεία στην Πατησίων 137 αλλάζοντας την επωνυμία της σε Mega Ασφάλειες ΕΠΕ, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και στην επένδυση των πρώτων ιδιόκτητων γραφείων της επί της Πανεπιστημίου 56, μια περιοχή στην οποία ο κ. Χατζηθεοδοσίου κινείται ακόμα και σήμερα ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Το 2006 απέκτησε την τελική της μορφή με την ονομασία Mega Brokers S.A. μεταφέροντας την έδρα της σε νέα ιδιόκτητα γραφεία επί της λεωφόρου Συγγρού, ενώ σχεδόν δέκα χρόνια μετά ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ -ίδιων κεφαλαίων- για τη μεταστέγασή της σε ιδιόκτητο κτίριο πλησίον της λεωφόρου Συγγρού.

Σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία ασφαλιστικών εργασιών στη χώρα. Εχει υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε κάθε γωνιά της χώρας και ήδη μελετά κινήσεις περαιτέρω επέκτασης.

Who is who

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου γεννήθηκε το 1963 στο Μπαμπαλιό Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας από γονείς ποντιακής καταγωγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πόντιοι εγκαταστάθηκαν και σε άλλα μέρη εκτός της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Δυτική Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά -σημερινό ΠΑ.ΠΕΙ.- και συμμετείχε στο Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου. Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία του ενώ παράλληλα εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το 1994.

Πολιτικοποιημένος, δεν σταμάτησε στιγμή να συνδυάζει τα επαγγελματικά με τα κοινωνικά. Κάπως έτσι, από το 1993 έως το 1996 ήταν διοικητής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών). Η θεσμική του πορεία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ξεκίνησε το 2001 όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Χρέη προέδρου ανέλαβε το 2012 ενώ διατήρησε τη θέση με την επανεκλογή του το 2017. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ (Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών), και του Περιφερειακού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων Αττικής και εκπρόσωπος στο Διεθνές Επιμελητήριο. Διατηρεί επίσης θέσεις ως μέλος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, της Ενωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ως αντιπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Τσίχλη και έχουν δύο παιδιά, τον Τάσο και την Ιωάννα.

  • copyright: Yes
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required