Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Ακίνητο - φιλέτο στην Ακαδημίας «ρίχνει» στην αγορά η ΤτΕ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά κτίρια, ιδιοκτησίας της στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη και τη θετική συγκυρία του εγχώριου real estate και δη στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ο λόγος για το κτίριο των 10.000 τ.μ. επί της οδού Ακαδημίας 59- 61 που περιβάλλει το θέατρο «Ολύμπια» και προσφέρεται για μακροχρόνια παραχώρηση, για πάσα χρήση, από εμπορικούς χώρους και πολυκατάστημα μέχρι γραφεία και ξενοδοχείο. Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα κατατεθούν τον Απρίλιο, ενώ στην προσφορά δεν περιλαμβάνεται το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια», το οποίο έχει μισθωθεί, μετά από τις σχετικές διαδικασίες το 2017, στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων για περίοδο 10 ετών (μετά την αποχώρηση της Λυρικής Σκηνής και τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Το κτίριο αυτή την στιγμή παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του κενό, ενώ υπάρχουν κάποιοι, λίγοι μεμονωμένοι μισθωτές για γραφεία με συμβάσεις παλαιότερων δεκαετιών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ενοίκιο που πληρώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για το θέατρο «Ολύμπια» με βάση το διαγωνισμό του 2017, αντιστοιχεί στα 20.000 ευρώ το μήνα, ενώ το ακίνητο έχει διατηρητέα χρήση «λυρικού θεάτρου» βάσει του σχετικού ΦΕΚ του 2003.

Η ΤτΕ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ήδη από πέρυσι για την αξιοποίηση ακινήτων της στην Αθήνα που θεωρούνται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, κυρίως μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις. Πιο προχωρημένη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για έκταση 4,5 στρεμμάτων στο Φάληρο, με δυνατότητα δόμησης 10.000 τ.μ., για το οποίο εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αντιπαροχής και ήδη οι προτάσεις από ενδιαφερομένους επενδυτές- γνωστά ονόματα της αγοράς- βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης.

Πιο πολύπλοκη έχει αποδειχθεί η αξιοποίηση ενός από τα πλέον γνωστά ακίνητα της ΤτΕ, για το οποίο έτρεξαν από τις αρχές της περασμένης χρονιάς οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μακροχρόνια παραχώρησή του, με τη συμμετοχή, πλέον, ενός σχήματος με «ηχηρά» ονόματα της εγχώριας αγοράς ακινήτων: Ο λόγος για το ακίνητο στις αρχές της λεωφόρου Κηφισίας, στους αριθμούς 29- 31, που στεγάζει τον κινηματογράφο Ελληνίς για το οποίο στην αρχή είχαν ενδιαφερθεί δύο σχήματα, με εναπομείναν τελικά το σχήμα με τη συμμετοχή της Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου και της Grivalia Properties AEEAΠ, που έχει προτείνει τη δημιουργία γραφειακών χώρων με μεταφορά του κινηματογράφου. Ακριβώς όμως οι δεσμεύσεις που συνεπάγεται η λειτουργία του σινεμά έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες και είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες ενέργειες για τη διευθέτησή τους.

Προς διάθεση είναι επίσης ένα ακόμη ακίνητο, διατηρητέο, εκεί όπου στεγαζόταν το πρώην υποκατάστημα της ΤτΕ στην «καρδιά» του Πειραιά, επιφάνειας 4.500 τ.μ., απέναντι από την Αγία Τριάδα και καλύπτει μισό οικοδομικό τετράγωνο, ενώ το υπόλοιπο μισό αφορά κτίριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required